Съдът спаси санкционирания по Магнитски Александър Манолев, КПКОНПИ ще му плаща 6000 лева

OFFNews 21 август 2021 в 12:10 8543 0

Снимка Архив

Антикорупционната комисия загуби на първа инстанция делото за конфликт на интереси срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Той е сред шестимата българи, санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски".

Съдия Миглена Николова от столичния Административен съд (АССГ) отмени наложената глоба от 10 000 лева на бившия зам.-министър за конфликт на интереси. КПКОНПИ пък е осъдена да плати 6000 лева на Манолев за разноски по делото, съобщи Медиапул. 

Името на Манолев нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, но използвани като частни имения. Антикорупционната комисия му наложи глоба за 10 хил. лв. КПКОНПИ откри, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие", който контролира средствата по програмата за селските райони. Манолев обжалва, а тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Административен съд София – град, с което бе потвърден установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси на Манолев.  

В мотивите на САЩ за санкционирането на Манолев се посочва, че е участвал "в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода“.

Наказателното дело и обявеният конфликт на интереси са заради къщата за гости край Сандански. 

Сега АССГ казва, че конфликт на интереси няма.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков