Комисията Цацаров проверява 2 обществени поръчки за 32 млн. лв. в община Враца

Тролеите трябвало да са полски, но били произведени в Беларус, без да е ясно дали отговарят на условията на ЕС

OFFNews 14 декември 2021 в 12:09 1071 0

Служители на Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, влязоха в община Враца и в общинското дружество за тролейбусен транспорт след сигнал за нарушения при провеждане на две обществени поръчки, съобщиха от КПКОНПИ.

Първата от тях е за доставка на девет тролейбуса, а втората – за доставка на тринадесет електрически автобуса, тринадесет станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ по проект „Модернизиране на градския транспорт в община Враца”.

Обществените поръчки са на обща стойност от 32 027 089,53 лв., от които 26 000 000 лв. - безвъзмездна финансова помощ, и 6 027 089,53 лв. - собствено финансиране.

Възложител е общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД.

И двете обществени поръчки са спечелени от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД. По първата е сключен договор, като през юли 2021 г. са доставени девет тролейбуса. Според получените данни и постъпилия сигнал, съгласно договора и техническата спецификация към него, тролейбусите са производство на полска компания, но в действителност са направени от беларуско държавно предприятие, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания на ЕС.

Проверката на КПКОНПИ обхваща и данни за получени облаги от длъжностни лица, включително такива, заемащи висши публични длъжности, при избора на изпълнител на поръчките и последващия контрол на доставките. Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общината и в общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови