Комисията Цацаров против въвеждането на екостикери за колите

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2021 в 15:03 3554 2

Антикорупционната комисия, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, предлага да отпадне въвеждането на новите екостикери за автомобилите. Това може да стане с промяна в Наредба № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Предолжението е изпратено до служебния транспортен министър Георги Тодоров.

КПКОНПИ настоява да се отчете възможността за използване на вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да се сведат до минимум публичните разходи и разходите на собствениците на МПС, като така се избегне и дублирането на системи.

Измененията в Наредба № Н-32 влиза в сила от 12 юли, а тези за осигуряване на връзка между информационната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и контролно-измервателните уреди в пунктовете за технически прегледи - от 12 януари догодина. Най-общо тази нормативна уредба предвижда:

- въвеждат се изисквания за категоризиране на МПС в пет еколотични групи;

- определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед за проверка на техническата изправност, чрез измерване на емисиите от отработените газове, като се предвижда в знака за преминат преглед да има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, в това число и информация за екологичната група на моторното превозно средство (т.нар. екостикер);

- създават на условия за автоматично въвеждане в информационната система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на данните, получени от средствата за измерване (газоанализатор, димомер и стенд за измерване на спирачните сили) при извършените по време на прегледа измервания;

- въвежда се изискване контролно-техническите пунктове да бъдат оборудвани с техническо средство, което да може да чете информацията от знака за технически преглед;

- с техническо средство ще бъде възможно прочитане на данните от знака за технически преглед (от „екостикера“) от разстояние.

Анализ на комисията "Цацаров" е показал, че рискът от влизане в сила на измененията в наредбата се изразява в потенциално неефективно разходване на публичен ресурс, нецелесъобразност от въвеждането на т.нар. „екостикер“ и допълнително увеличаване на разходите за гражданите и бизнеса. Не се оспорва необходимостта от ползите от ограничаване на движението на моторните превозни средства, които отделят високо количество вредни емисии в определени зони на населените места.

По информация от официалната интернет страница на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за изработването на „Знак за периодичен преглед за проверка на техническата изправност на ППС“ („екостикер“) при годишен тираж от 1 500 000 бр. е зададена единична цена от 6,80 лв. Това потвърждава идентифицирания риск от разходване на значителен размер публични средства. Отделно трябва да се вземат предвид и всички други разходи по въвеждане в действие на цялостната система за идентификация и контрол. Вместо това може да се използват вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да се сведат до минимум публичните разходи и разходите на собствениците на МПС, посочват от комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3140

2

zuljin

30.06 2021 в 21:48

Достатъчно е при преглед да се проверява колата има ли катализатор/DPF...

Дай им на тъпите МИЛИЦИОНЕРИ стикери, камери, скенери!!!
Гледайте да не падне още някой стълб, че с толкова техника по него едва ли е под 100 хилядарки!!!

8740

1

cepcem

30.06 2021 в 16:11

Чудо. И тия заработиха. Кво беше.. сляпо да прогледне?