Кметът на Чупрене в ареста за 72 часа, обвиниха го за продадените общински земи на роднини

OFFNews 10 април 2019 в 15:44 4016 1

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност кмета на община Чупрене Ваньо Костин. Той е обвинен за длъжностно и за документно престъпление за продажбата на общински земи на фирми на родственици, в т.ч. на негово недекларирано дружество – всички те попадащи в територията на бъдещ ски комплекс „Миджур“. 

За този комплекс вече има одобрен от Върховния административен съд проект на общината и се търси инвеститор.
Кметът на Чупрене бе задържан на 9 април 2019 г. при операция на Специализираната прокуратура, подпомогната от КПКОНПИ и Дирекция „Жандармерия“ в МВР.

При операцията бяха претърсени кабинети в общинската сграда и множество адреси в Чупрене, с. Долни лом и Белоградчик. Намерени и иззети бяха общо 20 договора за продажби, повечето от които извършени без законна тържна процедура. Иззети са памети на компютърни конфигурации и други доказателства, относими към досъдебното производство. Разпитани са близо 20 свидетели, част от които пред съдия.

На Ваньо Костин бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. Утре Специализираната прокуратура ще внесе в
Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвинения. 

Ваньо Костадинов Костин е роден в село Долни Лом през 1972 г. Завършва специализираната Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен, а след това и Лесотехническия университет в София. Работил е като лесничей в Държавното горско стопанство в Чупрене. За първи път е избран за кмет на община Чупрене през 2007 година, а на местните избори през 2011 г. побеждава повече от категорично конкуренцията си още на първи тур с цели 80% от получените гласове.

През 2015 г. Костин печели трети мандат като кандидат на коалиция "За Чупрене", в която са БСП, АБВ, ДПС, ЗС “Ал. Стамболийски”, движение “Напред България”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

1

Bai Tanas

10.04 2019 в 23:22

Хем нагъл хем прост..
Да се учи от лидерите как се правят тия работи