Кирчо Киров: Процесът срещу мен е политически

OFFNews 07 август 2015 в 13:16 3991 2

"Ще си позволя да кажа нещо, което в хода на следствието не съм си позволявал да кажа - този процес започна в зародиша си като политически и като изпълнение на една политическа поръчка от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба – генерал Драгомир Димитров и генерал Георги Миленов. Изпълнение на една политическа поръчка от господин Цветан Цветанов в битността му на вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното управление на господин Борисов. Моето убеждение се затвърди от изключително политизираната пледоария на прокурора", това заяви бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров пред БНР. 

Военният съд днес осъди Киров на 10 години затвор и конфискация на половината имущество.

Ген. Киров е категоричен, че присъдата му е съобразена с "днешната политическа конектура вътре и вън от страната, особено с изискванията, които се налагат на нашата страна от външни фактори". Той обаче врява в справедливостта на българската съдебна система и е сигурен, че ще успее да докаже правотата си пред предстоящите съдебни инстанции.  

"Аз говоря като цяло за българската съдебна система и изразявам своята вяра в нея, защото тя е твърде много подложена на натиск и на удари и съм убеден, че много от тези неща тя не ги заслужава, както и хората работещи в нея."

Припомняме, че беше даден на прокурор от премиера Бойко Борисов в първия мандат на правителството му.

Генералът беше изправен пред съда за това, че за пет години - от 2007 до 2011 г., е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор. А размерът на наложеното наказание е минималният, предвиден в закона за това престъпление. 

За улесняване на присвояването, генерал Киров е съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. 

Делото срещу Киров започна през 2013 г. По него са разпитани президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, бившият премиер Сергей Станишев, бивш външен министър Соломон Паси и вицепремиерът Ивайло Калфин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!