Осъдиха ген. Кирчо Киров на 10 г. затвор (обновена)

Юлиан Христов 07 август 2015 в 11:31 11987 10

Военният съд осъди бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров на 10 години затвор и конфискация на половината имуществуво. Новината беше потвърдена за OFFNews от прокуратурата. 

Съдът взе това решение, позовавайки се на всички доказателства по делото, които са събрани от военните следователи и прокурори в повече от тридесет тома. Военният съд прецени случая като особено тежък и затова наложи на ген. Киров наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

Освен затвора и конфискацията на половината от имуществото, подсъдимият се лишава и от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства за срок от  15 години.

Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.

Генералът беше даден на прокурор от премиера Бойко Борисов в първия мандат на правителството му. Според държавното обвинение бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) е присвоил близо 5 млн. лв. Генералът беше изправен пред съда за това, че като шеф на разузнаването за пет години - от 2007 до 2011 г., е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор.

За улесняване на присвояването, генерал Киров е съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния. Обвинителният акт е внесен на 2 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!