Кьовеши иска достъп до националните бази данни и собствени следователи

OFFNews 23 март 2023 в 13:33 2186 0

Кьовеши

Снимка МВнР

Лаура Кьовеши

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя да получи достъп до националните бази данни и да разполага със свои специализирани следователи по разглежданите от Европрокуратурата случаи, защото сега е изправена пред редица административни пречки. 

В момента европрокурорите разполагат със структурите на съответните държави, но липсва ресурс за събиране на доказателства по делата от компетентността на Европейската прокуратура. 

Кьовеши настоя за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо дейността на тази нова европейска институция. И отчете пред евродепутатите от комисиите по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, и по бюджетен контрол първата година от работата на своя екип.

По думите й засега възможностите на прокуратурата на ЕС не са изцяло разгърнати. Тя изрази очакване Европейската комисия да подкрепи искането за промяна на правилата в доклад, чието представяне се очаква през юли.

В 22 държави се водят разследвания за възстановяване на средства от бюджета на ЕС, проверяват се над 3300 получени сигнала, водят над 800 нови разследвания, над 350 милиона евро са запорирани със съдебни решения, отчете Кьовеши. Тя изрази очакване работата на Европейската прокуратура тази година да нараства. Организираната престъпност ще се приспособи към съществуването на Европейската прокуратура, става дума за вътрешната сигурност на ЕС, предупреди Кьовеши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!