Капитанът и помощник-капитанът на Vera Su остават в ареста

OFFNews 08 октомври 2021 в 20:14 1378 0

Снимка МОСВ

Капитанът и помощник-капитанът на "Vera Su" остават в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража", реши Окръжният съд в Добрич.

На двамата е повдигнато обвинение заради засядането на кораба и причиняването на повреди на чуждо имущество, с което е създадена опасност за живота на други хора. Според Наказателния кодекс за такова престъпление се предвиждат от 5 до 15 години затвор.

58-годишният капитан и 26-годишният втори помощник-капитан бяха представлявани в съда от служебни защитници, съобщава БНР.

В залата присъстваха и представители на фирмата собственик на "Vera Su".

Капитанът е обвинен, че е допуснал корабът да заседне. Според неговата защита обаче той не е бил на вахта в момента, в който корабът е навлязъл в териториалните води на страната, съобщава БНТ.

Дежурен във вечерта на засядането е бил 26-годишният мъж.

Двамата обвиняеми са турски граждани и според съда има реална опасност да се укрият, тъй като нямат настоящ адрес в страната. 

Капитанът е поискал да бъде пуснат под домашен арест в хотела в Каварна, или да бъде освободен срещу парична гаранция, тъй като е съдействал за разследването, но искането не беше уважено от съда.

Вторият помощник-капитан също е поискал да бъде пуснат срещу гаранция или под домашен арест. Съдът отхвърли искането му с аргумента, че той не е изпълнил служебните си задължения, свързани с дежурството му на вахта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови