Калпаво разследване доведе до пълен провал делото за убийство на 94-годишна жена

OFFNews 01 април 2019 в 21:28 3048 1

Снимка Александра Маркарян / OFFNews

Делото за жестокото убийство на 94-годишната Емилия Бузова претърпя крах на втора инстанция заради пълен провал в разследването, съобщава bTV.

"Пропуските на органите на досъдебното производство по разследването (…) водят до невъзможност да се установят авторите на нападението", посочва в мотивите си Софийският апелативен съд.

На първа инстанция Петър Петров е осъден на 22 години лишаване от свобода - за това, че през октомври 2015 г. проникнал в дома на възрастната жена във Видин и ѝ нанесъл побой, от който тя по-късно починала.

Задържаните още в деня на побоя лица не са били освидетелствани, не са взети проби от тях. Бузова не е разпитана приживе, макар тя да е била в състояние да говори за случилото се продължение на поне 5 дни.

През 2015 г. Петров е задържан с полицейска мярка за 24 часа и след това освободен поради липса на доказателства.

Липсата на законни и достоверни доказателствени източници за това, че упражненото спрямо пострадалата насилие е извършено от подсъдимия, не дава възможност неговата наказателна отговорност да бъде ангажирана за причиняването на смъртта на пострадалата, посочват магистратите в решението си, с което присъдата на Петров е намалена значително, отпада и гражданският иск.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Оправданият за побоя на жената от Видин Петър Петров понастоящем е в затвора във Враца. Той е с много други присъди, включително условни, които сега са събрани с дадената му за кражбите от дома на покойната Емилия Бузова.

Останалите двама задържани след побоя - мъж и жена, са с неустановен адрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови