Кабинетът отпусна нови 94 400 лв. за бавно правосъдие

OFFNews 23 октомври 2019 в 13:44 1297 0

За пореден път правителството отпуска допълнително пари за бавно правосъдие - 94 400 лв. се дават на правосъдното министерство за направени разходи за обезщетение на пострадали от това граждани и юридически лица.

Това е общият размер на сумата, изплатена за третото тримесечие на 2019 г. от бюджета на МП по сключени споразумения за нарушени права за разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета „а“ от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства.

Заявленията се разглеждат от специализирано звено на Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок от постъпването на заявленията.

Ако се прецени, че правото на заявителя е било нарушено, министърът на правосъдието или посочено от него лице определя размера на обезщетението, съобразно практиката на Европейския съд по правата на човека, и предлага сключване на споразумение със заявителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews