Иван Брегов: Прокуратурата се поставя в ситуация на реплика на обществените процеси, вместо да ги отчита

OFFNews 21 септември 2020 в 09:56 1870 0

Снимка БГНЕС

Грешна е тезата, че прокуратурата трябва да се ползва със същия статут на независимост като съда. Това коментира Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика пред БНР. "Макар и да не е инструмент в ръцете на Бога, прокуратурата е инструмент за провеждане на наказателната политика и като такава трябва да дава отчет по някакъв начин", бе категоричен Брегов.

"Прокуратурата се поставя в ситуация, при която иска да е реплика на обществените процеси. Вместо да ги отчита и приема като критика към себе си, просто се опитва да стои обратно на това, което се случва в нашето общество, и това няма да свърши добре", посочи той и уточни, че така се подкопава работата на редовите прокурори.

Иван Брегов прогнозира, че няма шанс главният прокурор да си тръгне преди изтичането на мандата, "но когато бъде сринато доверието в институцията, то е за много дълго време".

"20 г. главният прокурор е в тази система. Въпросът е за този период от време как прокуратурата консумира настоящия си статут и защо изтърва много проблемни възли от обвързаната с политическите процеси престъпност", подчерта Брегов. Той запита дали не е време да се търси промяна и "в тази промяна да видим, ако ще укрепваме независимостта на редовия прокурор, кой му пречи сега да е независим и да повдига сериозни обвинения по висшите етажи на властта".

Иван Брегов изтъкна, че и главният прокурор, и кандидатът за член на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов, които са в системата толкова дълго, трябва да посочат "къде са техните индивидуални резултати, някой оказвал ли им е натиск, кой им е попречил да повдигнат определени обвинения".

По повод прокурорския избор на нов член на ВСС през уикенда Брегов обяви, че е започнало да става традиция да има само по един кандидат за висока позиция. Това означава, че в тази общност липсват диалог, критична мисъл и алтернативи.

"Няма как в такава среда да избуят по-смели мнения на този етап. 30 г. се налага този модел и той вече дава резултат на единовластие, единомислие и единоначалство", е категоричен Иван Брегов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови