Инспекторатът към ВСС ще има достъп до данъчните досиета на магистратите

OFFNews 27 септември 2019 в 11:19 1517 0

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет ще има право на достъп до данъчните досиета на магистратите. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, приети на първо четене от парламента.

С тях се разширява и кръгът от лицата, които могат да бъдат избирани за главен инспектор и инспектори в Инспектората. Такава възможност се предвижда за районните съдии и районните прокурори. Инспекторатът вече ще има право да иска разкриване на данъчна и осигурителна информация. 

Помощни атестационни комисии към съдилищата ще подпомагат работата на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС. Те ще се състоят от трима редовни и един резервен член, които ще се избират на случаен принцип за всяко конкретно атестиране. 

Новите текстове предвиждат още редуциране на предварителното атестиране и намаляване на извънредните атестации, като по този начин видовете им се ограничават до такива за несменяемост, периодични и извънредни. Законопроектът предвижда още отпадане на изискването към кандидатите за младши магистрати за представяне на препоръки от юристи. Когато някой участва в конкурс за повишаване в длъжност или преместване в друг орган на съдебната власт, той трябва да издържи писмения изпит с оценка не по-ниска от много добър „4,50“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови