Има ли заподозрян за инцидента с Гешев? НСлС - не, Демерджиев - има

OFFNews 02 май 2023 в 15:57 2187 2

мястото

Снимка Стоп кадър бТВ

Мариан Маринов

Заподозрян за инцидента с колата на главния прокурор Иван Гешев все още няма, обяви говорителят на Националната следствена служба Мариан Маринов, който заедно с говорителя на Гешев Сийка Милева дадоха импровизирана пресконференция от мястото на събитието. По-рано днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обаче обяви обратното след съвещанието при премиера Гълъб Донев, но не даде подробности.

Милева изтъкна, че е образувано досъдебно производство за тероризъм.

Районът на вилната зона "Ярема" - асфалтовото покритие, банкета, растителност, почвата, е щателно обследван. Търсени са веществени доказателства и други улики, всичко е продължило 15 часа, обясни Маринов. С това работата на терен е приключила и "оттук насетне ще се работи със службите за сигурност, МВР и партньорски служби", допълни той.

"Много неща бяха намерени - метални, дървени и пластмасови частици и дори камъчета. Всичко, което предполага наличие на следи от въздействието на взривно вещество, е взето и ще се изследва от вещите лица. Има и частици с формата на сачми и части от сачми", разкри още следовател Маринов.

Той обаче не даде отговор на въпроса какви са щетите върху бронирания автомобил на Гешев, нито дали защитата му би устояла на осколки. Само обясни, че казаното вчера е по предварителна преценка, а след като се изготви технико-взривната експертиза, ще се установи какво е използваното вещество за бомбата, количеството му, откъде е закупено и как е задействано.

Вчера заместникът на Гешев - Борислав Сарафов, изпревари събитията и обяви, че взривното вещество е с еквивалент 3 кг тротил.

"Разследването ще е обективно, всички възможни версии ще се разследват", заяви Маринов по повод думите на Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната-Демократична България", който допусна хипотезата за инсценировка.

Сийка Милева не отговори на въпроса защо главният прокурор е променил маршрута в последния момент, защото бил от личен характер. Не стана ясно и дали Гешев е бил със семейството си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!