Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Хитрино: Прокуратурата разследва версията за превишена скорост

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2016 в 15:38 4477 0

Хитрино: Прокуратурата разследва версията за превишена скорост

Прокуратурата работи по версиите за несъобразена скорост и човешка грешка. Пред БНР заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков каза, че не се изключва нито една от версиите:

Основната версия, по която се работи, е човешка грешка и несъобразена скорост. Не изключваме нито една версия.

По думите му разследването е в първоначален етап и се събират доказателства. "Осем от най-добрите следователи са на място", каза Диков. До късно снощи пред съдия са провеждани разпити на свидетели. 

Иззета е скоростомерната лента, която предстои да бъде разшифрована, за да стане ясно с каква скорост се е движил локомотивът. В разследването на трагедията в Хитрино се е включил и следственият отдел към окръжната прокуратура в Шумен. Използва се и мобилна лаборатория, както и експертизата на съдебни медици и на експерти от БАН.

Не разполагаме с дрон, но при оглед на подобно голямо произшествие дронът е от изключителна полза, каза Диков. 

Той обясни, че при инцидента има много неизяснени неща, като например има ли ограничения в броя на цистерните, когато се превозват опасни товари и допустимо ли е едновременно да се превозват пропан-бутан и пропилен. Неяснота има и относно т.нар. буферни вагони.

Изпълнителният директор на изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Веселин Василев също смята, че една от основните версии е превишаване на допустимата скорост на влака в зоната на инцидента.

Има непотвърдена информация за превишаване на допустимата скорост на влака в зоната на инцидента. Няма проблем с натоварването на цистерните. Това се вижда от придружаващите влака документи. Няма и предварителни данни за влошено състояние на подвижния състав, каза той пред националното радио. 

Междувременно стана ясно, че 60% от собствеността на компанията превозвач "Булмаркет" е собственост на офшорни компании, регистрирани в Кипър. Управителят на дружеството Станко Станков е категоричен обаче, че той е крайният собственик на дружествата, съобщава "Капитал".

По-рано днес от компанията изразиха съболезнования за жертвите и се ангажираха със съдействие за разкриване на причините за катастрофана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови