Гешев за експулсирането на руски дипломати: Съдебната власт няма отношение!

OFFNews 02 юли 2022 в 16:01 1034 1

Иван Гешев

Снимка БТА/Цветомир Петров

Иван Гешев

"В България според българската Конституция има разделение на властите, към този проблем българската съдебна власт няма отношение". Това отговори главният прокурор Иван Гешев на въпроси за експулсирането на 70 руски дипломати и дипломатически служители по решение на изпълнителната власт.

Съгласно решението, те трябва да напуснат до утре, 3 юли.

Настояването за позиция на прокуратурата е породено от факта, че при обявяването на даден дипломат за персона нон грата би следвало да има данни за престъпление. Тъй като лицето има дипломатически имунитет, страната не го разследва и съди, а гони от страната. Не така стои въпросът със служителите, които не се ползват с дипломатически имунитет. Тях страната ни би следвало да разследва и съди при данни за извършени престъпления и шпионаж.

В случая решението за експулсиране бе обявено от министър-председателя в оставка Кирил Петков и не стана ясно има ли данни за престъпления в прокуратурата.

Иван Гешев бе спрян от журналистите преди началото на Общото събрание на прокурорите, които избират членова на Прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет. То започна с час закъснение заради липсата на кворум. Кандидатите са осем. Те се борят за четири места.

В обръщението си към колегите си преди изслушването им Гешев заяви, че държавата е в състояние на разпад и че именно те, прокурорите, са последната преграда пред беззаконието.

"И затова е толкова важна работата на всеки един от нас и ценностите, които стоят пред нас, а нашето оръжие основно, освен законът, е нашата независимост. Конюнктурата се променя политическата, българските магистрати, българската съдебна власт остават да работят в интерес на българските граждани и като преграда срещу беззаконието, тоталитаризма и престъпността“, заяви главният прокурор пред колегите си, цитиран от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

1

ivenco

02.07 2022 в 19:15

Брей за първи път откакто чух за каскетя, че съществува изобщо, казва истина. Досега всичко беше лъжи и манипулации. ;))
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика