Гешев се оплака в Европа от политически натиск, Надежда Йорданова: Няма такъв!

OFFNews 08 януари 2022 в 17:37 8699 2

Снимка БТА/Асен Тонев

Главният прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Надежда Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил скандално писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи и посолства на съюзнически държави в София, в което опозорява български министър-председатели, министри, политически лидери, президента на Републиката, депутати и граждански активисти, съобщи "Ние идваме" и публикува текста на писмото (вижте го ТУК).

В него Гешев се оплаква, че засегнати от действията на прокуратурата насочвали гражданската енергия срещу прокуратурата и главния прокурор чрез манипулации, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на "виновни" лица пред съда. Гешев твърди, че се целяло "овладяване" на прокуратурата.

Сред оказващите натиск той изброява имената на премиера Кирил Петков, лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, бившия премиер Бойко Борисов, вътрешния министър Бойко Рашков, депутата Атанас Славов, правосъдния министър Надежда Йорданова, на която самият Гешев носеше цветя в началото на мандата й, и др.

"За нас от „Ние идваме!" е възмутителен факта, че българската прокуратура се превръща във фактор, който вреди с неистини на доброто име на България, освен със собственото си поведение в страната, но и на международната сцена. Въпреки предварително очаквания резултат, призоваваме Висшия съдебен съвет да вземе отношение към този срамен акт и да върне главния прокурор в действителността на неговите правомощия, докато все още ги изпълнява", пишат Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов в съобщение до медиите днес.

Първата част от писмото от 21 декември 2021 г. изтъква, че има натист върху прокуратурата, а във втората Гешев описва резултати от работата си.

Председателят на движението Николай Хаджигенов заяви:

„Това е пореден, надявам се последен опит на Иван Гешев да предизвика съчувствие към себе си пред институции и дипломатически представителства, които отдавна са наясно със същността и функционалните характеристики на българската прокуратура и лично на главния прокурор. Това е „смешен плач", който още веднъж показва, че подобни хора ще вредят на страната до последния ден, в който представляват тази важна за държавата ни институция".

Попитана за коментар във връзка с писмото, министър Надежда Йорданова днес заяви:

"Запозната съм с това писмо. Считам, че поведението, както моето, така и на управляващата коалиция и на колегите служебни министри, с което настояват главния прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона, даже в някои случаи за неговото нарушение, не е политически натиск. Напротив - това е изпълнение на правомощията в съответствие с конституцията и законите. Имам предвид изпълнение на правомощията на министъра на правосъдието".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!