Гешев пита КС може ли съдебен съвет с изтекъл мандат да го освободи

OFFNews 29 май 2023 в 09:41 1481 2

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане в Конституционния съд за тълкуване на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията на страната.

В искането се поставят три въпроса, свързани с Висшия съдебен съвет. Гешев пита прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му? Допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и главният прокурор? Конституционно допустимо ли е ВСС с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт?

В искането се посочва, че отправеното питане за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. То се отнася до реален проблем – най-висшият кадрови орган на съдебната власт работи извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

Мандатът на членовете ВСС е 5-годишен. Сегашният съдебен съвет е конституиран на 03.10.2017 г., а мандатът му е изтекъл на 03.10.2022 г., изтъква ръководителят на държавното обвинение.

В периода 4 юни - 9 юли 2022 г. на общи събрания на съдиите, прокурорите и на следователите са избрани 11 нови членове на ВСС. До момента обаче те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 членове на кадровия орган. Така сегашният състав на ВСС продължава да работи извън мандата, определен в Конституцията. А това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност, се посочва в искането до КС.

В искането се прави преглед на различните интерпретации за възможни решения на проблема с изтеклия мандат на настоящия ВСС и неговата легитимност да взема кадрови решения. Обръща се внимание на практиката на КС, включително на решение 2022 г. на съда, в което е посочено, че „конституционно предвидените правомощия на държавни органи не могат да се отнемат с бездействие на друг орган, който е отговорен за тяхното конституиране и Народното събрание не прави изключение“.

Главният прокурор обръща внимание, че несъщинското удължаване на мандата на Инспектората на ВСС е определено от Конституционния съд като „защитен механизъм, приложим в изключителни ситуации, при който не са избрани членовете на състава на определен колективен конституционно установен орган, минимално необходими, за да функционира“. В случая обаче е налице избор на членовете от професионалната квота на ВСС.

Наличието на противоречия и различни тълкувания на разпоредбата на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията застрашава реално правната сигурност и засяга важни обществени отношения. Под съмнение се поставя законността на действията на Висшия съдебен съвет, а оттам и на съдебната власт, се посочва в искането до Конституционния съд.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  17439

  2

  мнение от IP

  29.05 2023 в 12:57

  Кой ще понесе отговорността за назначаването на Гешев за главен прокурор? Сега всички ще си мишкуват из съдбната власт, а пораженията, които нанесе, ще ги плащаме ние, а не тези, които го избраха.

  1940

  1

  Муню

  29.05 2023 в 10:37

  Жалка история!
  Народа не го понася, сега и повечето от политиците не го иска, колегите му не го искат, съдиите не го тръпят!
  Да си отиде в Дубай, я някъде кедото може спокойно да си доживее. А цялата информация да я снесе на възможно най-много разследващи органи.
   
  X

  За и против Гей парада