Гешев: Не очаквайте да коментирам емоционални изблици на български политици

НС прие доклада за дейността на съдилищата

OFFNews 01 юли 2020 в 18:03 6264 6

Снимка БТА

Иван Гешев

„Нито е мястото, нито българската прокуратура, нито аз като главен прокурор, ще коментираме политически изказвания, нашата работа е да работим с факти и да събираме доказателства", каза  главният прокурор Иван Гешев за изказвания от последните дни на президента Румен Радев по адрес на Прокуратурата на Република България:

"Не очаквайте от мен да коментирам емоционални изблици на български политици“, каза още главният прокурор след приемането днес на Годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2019 г. от Народното събраниe.

Лозан Панов: Съдилищата работят в агресивна среда

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отчете проблема с натовареността на съдилищата и определи като агресивна медийната среда, в която работят магистратите:

„Продължи тенденцията да бъдат внасяни в НС спешно, без обсъждане с обществеността и магистратите, на законопроекти в резултат на трагични инциденти и под натиска на общественото мнение“, заяви Панов.

„Колегите са подлагани на безпрецедентни атаки в пълно противоречие с принципите на етичния кодекс на медиите. Много често, координирани с изявления и действия на представители на другите власти, министърът на правосъдието и по този начин методично да бъде ликвидирана независимостта на съда“.

Прокуратурата ще протестира оправдателните присъди за ЕВН

Иван Гешев заяви, че прокурорите ще протестират оправдателните присъди по делото за приватизацията на миноритарния дял на ЕВН. „Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта на съда, развиха медийна кампания от неистини върху съда, включително и мрънкане в посолства. Мисля, че даже една международна журналистическа организация каза, че по делото са извършени безброй процесуални нарушения. Когато се видя, че има оправдателна присъда, ситуацията се промени в посока на справедливост на съдебното решение“, посочи Иван Гешев. Той добави, че „подсъдимият Прокопиев не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Арабаджиев, подсъдимия Банев, подсъдимия Миню Стайков. Ако говорим за престъпника Брендо – единствената прилика между подсъдимия Прокопиев, който е невинен до доказване на противното, и престъпника Брендо, е може би част от защитниците“, поясни още главният прокурор. Иван Гешев коментира, че собствеността на медии не следва да служи за индулгенция срещу разследвания на престъпления.

В отговор на друг журналистически въпрос, главният прокурор изтъкна, че прокуратурата е готова да проверява всички подадени й сигнали, както и да се самосезира от публикации в медиите, но е наясно, че с работата си прокурорите са обект и на множество атаки.

Нов Наказателен кодекс

В парламента той заяви, че Наказателният кодекс според е морално остарял, кърпен десетки пъти и не регулира някои нови обществени отношения. "Българският наказателен процес е най-високият в целия Европейски съюз. Ако в България се иска една единица доказателства, в повечето европейски страни се иска 0.1", каза Иван Гешев от парламентарната трибуна днес, говорейки за проблемите в Наказателно-процесуалния кодекс. Той цитира четени от него осъдителни присъди на испански, немски и френски съдилища, в които присъствали термини като "най-вероятно", "при анализ на доказателствата няма друг извод, освен че най-вероятно..." и др. По думите му става въпрос за доста сериозни присъди, докато в мотивите на българският съд това би означавало оправдателна присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

606

6

order

02.07 2020 в 09:40

Вижте втората част на скандалния филм ”Осемте джуджета”. Говори се и за Каскета.............

https://mobile.frognews.bg/article/198854/

17439

5

мнение от IP

02.07 2020 в 08:43

Гешев такъв тюрлю гювеч е заформил с това изказване, че мисълта му е по-трудно проследима даже от тая на Борисов. Но е толкова прозрачен за всеки средно интелигентен човек, че не ми е ясно за кого се пъне?

606

4

order

02.07 2020 в 04:37

А някой го кръстил .....просто ГЕШИНСКИ!!!!!
 
X

Елена, която върна наградата