Фоторепортерът Веселин Боришев осъди МВР за незаконен арест

Светослав Метанов 04 януари 2022 в 16:33 2937 0

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) трябва да изплати на фоторепортера Веселин Боришев 3500 лева обезщетение за претърпени вреди в следствие на незаконен арест. Това става ясно от решение № 7827 на Административен съд - София-град от 22 декември 2021 г.

Делото бе заведено от известния фоторепортер чрез адвоката му Николай Хаджигенов.

Искът срещу СДВР бе за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 20 000,00лв. и е частично удовлетворен за нанесени вреди от незаконосъобразното задържане под стража със Заповед №225-зз-1573/13.09.2019г., издадена от полицейски орган при Първо РПУ.

Вписаното в заповедта основание е комунистическият Указ за борба с дребното хулиганство от 1963 г. Още на следващият ден след задържането на Боришев, с решение от 14.09.2019 г. на Софийския районен съд той е признат за невиновен да е извършил проява на дребно хулиганство.

"Задържането било оповестено в сайта ПИК, където било посочено, че бил пиян, обиждал полицаите и пр. Тази информация все още е налична и се открива чрез търсачката Гугъл. В резултат от задържането репутацията му на честен човек и професионалист е ликвидирана, държан е с белезници. Претърпял унижения, болки и страдания, които оценява в размер на исковата сума", пише в съдебното решение.

Според Административен съд - София-град безспорно е установено, че Боришев е бил арестуван и че е претърпял вреди в резултат на отменената заповед.

"Съдът приема, че от задържането въз основа на отменената заповед, ищецът е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в преживян физически и емоционален стрес и дискомфорт по време на самото задържане в 01 РУ – СДВР. По принцип самото естество на задържането на лице в поделение на МВР, с цел установяване на евентуална съпричастност към определено неправомерно деяние, логично причинява на задържания стрес и дискомфорт. Неизбежно всеки задържан търпи обичайните неимуществени вреди, които закономерно са в причинна връзка със задържането. Самият факт на лишаването на лицето от правото на свободно придвижване предполага негативно отражение върху психическото му състояние", посочва в решението си съдия Ирина Кюртева.

Според решението на АССГ Боришев е бил лишен от редица права, като право на свобода, правото на личен живот и неприкосновеност, като вредите се изразяват в страдания, на които той се позовава и неминуемо е търпял.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!