Фирма за бързи кредити наела цял контингент биячи, за да си събира парите

OFFNews 01 април 2021 в 15:38 4547 0

Над 20 души са задържани, а десет са с повдигнати обвинения за изнудване, принуди и нанасяне на телесни повреди при спецоперация на прокуратурата и ГДБОП от вчера. 

Ръководителят на специализираната прокуратура Валентин Маджаров и директорът на ГДБОП Любомир Янев съобщиха на брифинг, че част от задържаните са имали договори с фирма за бързи кредите. 

По думите на Маджарова обвинения са повдигнати на десет души, сред които е и лидерът им. Той е многократно осъждан. "Пострадали са множество хора, разпитани са свидетели и са иззети доказателства", добави тя. Групата е действала в София, Дупница, Бобов дол и Радомир. 

От прокуратурата отказаха да съобщят коя е фирмата. Изнудваните били предимно малоимотни хора и безработни, търсещи средства заради COVID кризата. Взимали между 1000 и 1200 лева при лихва между 12 и 20 процента.

Има и данни, че са набирали лица за купуване на гласове. Иззет е и списък с имена на хора и ЕГН, но не може да се каже, че е за купуване на гласове, казаха от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови