Джок Полфрийман: Имам паспорт и билет, чакам депортация в Австралия

"Давах затворническата си заплата на Монови, ще плащам както мога обезщетението от 400 000 лв."

OFFNews 28 септември 2019 в 09:19 4462 1

Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия, а пасаванът му е готов от понеделник.

Осъденият за убийството на българина Андрей Монов австралиец не прави планове за бъдещето си, докато се намира у нас. В момента той е центъра за бежанци в Бусманци. 

„Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация”, обясни австралиецът по Нова тв. 

„От 2015 година досега съм работил в затвора, давал съм уроци по английски език на българи в затвора в Казичене. Бил съм в администрацията като секретар. Съдът споменава, че нямам един лош доклад, всеки годишен доклад е бил положителен 11 и половина години”, коментира Полфрийман предсрочното си освобождаване.

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов обяви преди дни, че през годините има данни, че Полфийман е правил опит за бягство. Според мен това трябва да е повод за дело за клевета. Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?”, попита в отговор Полфрийман.

И допълни, че е получавал заплахи за живота си, но не се страхува. „Има много от крайни десни движения, които отправят смъртни закани срещу мен, срещу всички, които подкрепят моето освобождаване”, каза Полфрийман.

Австралиецът е изплатил малка част от 400 000 лева обезщетение за семейството на убития Андрей Монов.

„Досега съм дал затворническа заплата за между 4 и 5 години на госпожа Монова. Останала част просто трябва да плащам, както мога. Аз нямам пари”, каза Полфрийман.

Върховният касационен съд ще решава на 23 октомври дали да се преразгледа делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови