Двама служители на ДАНС и един от министерство са разследвани за шпионаж

OFFNews 01 април 2022 в 11:43 3669 5

Снимка БТА

Двама служители на ДАНС на средно ръководно ниво и служител на българско министерство, но не на МВР, са обект на разследвани за шпионаж в полза на Руската федерация след вчерашната акция на контраразузнаването и Специализираната прокуратура. Тримата обаче не са задържани.

Това обяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, която особено държеше да подчертае, че МВР не е заподозряното министерство, чийто служител е в полезрението на държавното обвинение. Тя не съобщи откога са действията на тримата, за да не се пречи на разследването.

"Става въпрос за случай на шпионаж, разкрит в следствие на активната работа на ДАНС. Това е престъпление против републиката. Този тип престъпления се извършват обикновено конфиденциално и са секретни, затова на този етап не можем да разкрием много подробности", посочи Маджарова и уточни, че разследваната дейност не е свързана срещу влошаване на отношенията между България и Северна Македония.

От обясненията стана ясно, че предаването на информация има вероятност да е на човек, който не е сред изгонените руски дипломати. Данните са предавани чрез използването на технически способи.

Разследването продължава, а следващата седмица ще се разбере дали ще бъдат предявени обвинения за шпионство по чл. 104 от Наказателния кодекс.

Акцията на спецпрокуратурата е започнала преди два дни по сигнал на ДАНС. Очакванията на обвинението са двамата разследвани служители на агенцията да бъдат дисциплинарно уволнени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

5

офф бее

01.04 2022 в 17:48

От американците получаваме разурнавателни данни - тая пробита кошара какво да я разузнават?

12319

3

Чичо ви

01.04 2022 в 15:02

А бе, как така у нас е пълно с руски шпиони, а Хамерикански нЕма ни един!? Не ви ли светва нещо в кухите кратуни? Да не би да е случайно защото сме на директно, както се казва -ръчно- управление от посолството на наШте приятели от юнайтед стейтс?

За един познат питам, не че нещо…

-60

2

офф бее

01.04 2022 в 13:12

И редуциране броя на руските дипломати в България до броя на българските в русия. На реципрочен принцип. Ще намалеят задръстванията.

-240

1

редовно четящ

01.04 2022 в 11:56

А тетка митрофановна кога ще я изгонят? Тя си заработи честно еднопосочния билет.
 
X

Подкастът на OFFNews