Спецпрокурори влязоха в ДАНС заради съмнения за шпионаж

OFFNews 31 март 2022 в 15:28 7920 2

Специализираната прокуратура провежда акция срещу агенти на българското контраразузнаване в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност" в София.

По непотвърдена информация на Нова тв разследването е срещу служители на ДАНС, уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби, действащи у нас.

В момента се проверяват кабинети на работещи в ДАНС.

Действията са по образувано досъдебно производство, съобщи пред БТА ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. И допълни, че при надделяващ обществен интерес информация ще бъде представена допълнително.

От ДАНС информираха, че досъдебното производството е започнало след сигнал от самата агенция в прокуратурата. Именно на базата на тази информация е започнало и самото разследване.

Президентът Румен Радев, който присъства на обучение на ученици от столичните училища на полигона за обучение по защита при бедствия, аварии и кризи в Панчарево, коментира темата лаконично: 

"ДАНС има здрава имунна система и мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионска дейност".

Премиерът Кирил Петков също коментира акцията.

"Това, което разследваме в момента на много места, а и ДАНС работи усилено, е точно това – доста голяма, руска агентурна диаспора, която се е образувала в България и в момента работи по различни интереси", каза Петков.

"Част от нещата, които са ми докладвани, са и че има руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството между нас и РС Македония. Руският интерес е бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови