Двама от съучастниците на атентатора от Сарафово са осъдени на доживотен затвор

OFFNews 07 март 2023 в 20:31 3875 0

Иван Гешев

Снимка prb.bg

Иван Гешев

Първото в най-новата ни история дело за тероризъм – за атентата на летище „Сарафово“ на 18 юли 2012 г., приключи окончателно.

„Вече има влязла в сила присъда – доживотен затвор без право на замяна, за двамата съучастници на извършителя на атентата. Уважени са гражданските искове на наследниците на загиналите (петима граждани на Държавата Израел и един български гражданин), и на множество пострадали лица“, съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Върховният касационен съд е потвърдил присъдата на ливанските граждани Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. На 21.09.2020 г. двамата бяха признати за виновни от Специализирания наказателен съд, а впоследствие и от Апелативния специализиран съд.

„Терористичният акт е сред най-големите в българската история и в Европа“, коментира Иван Гешев. Главният прокурор направи изявлението след тържествена церемония в Синагогата в София, където получи "благодарствено писмо за активната роля на прокуратурата за недопускане на провеждането на т.нар. „Луковмарш“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови