Делото за водната криза в Перник срещу Нено Димов започва през май

OFFNews 15 март 2022 в 11:38 1190 0

Снимка OFFNews

Делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и бившата временна кметица на Перник Севдалина Ковачева за водната криза през 2019 г. и 2020 г. започва по същество на 3 май, съобщиха от прокуратурата. 

Това е решил състав на Специализирания наказателен съд.  Според съда в хода на досъдебното производство не са допуснати процесуални нарушения.

Край на водния режим, започвал през ноември 2019 г. в Перник, беше сложен през юни 2020 г.

В края на декември 2019 г. беше обявено бедствено положение. След обявеното му започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от яз. "Бели Искър". През март 2020 г. беше пуснат и новия водопровод, който започна да снабдява Перник и околията с вода. Водопроводът обаче, вместо да донесе облекчение на жителите, то той им донесе ежедневни аварии заради силното налагане, което се подава по амортизиралата се водопреносна мрежа.

Режимът в Перник свършва. Виновните си останаха ненаказани

Сега специализирана прокуратура съобщава, че от събраните доказателства може да се направи извода, че бившият министър Нено Димов "евентуално е проявил умишлена безстопанственост", като са разхитени 1 025 303 куб. м за 1 901 937,06 лева от язовир "Студена".

Въпреки че водата не стигаше за жители на Перник, кметицата Севдалина Ковачева разреши водоползването за промишлени цели от търговските дружества "Стомана Индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД.

Събрани са достатъчно доказателства за евентуално извършено длъжностно престъпление през октомври-ноември 2019 г. След като е била уведомена писмено от управителя на ВиК-Перник за силно намаляване на дебита на водоизточниците, Ковачева не е издавала на заповед за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното производство са разпитани 156 свидетели, изготвена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!