Делото срещу ЛиЛана и още шестима за източване на евросредства влиза в съда

OFFNews 13 април 2021 в 14:45 3340 0

Специализираната прокуратура приключи разследването срещу певицата ЛиЛана и още шест души за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентоспособност“, съобщиха от обвинението.

Предстои предявяването на материалите по досъдебното производство на привлечените към наказателна отговорност. След запознаване с повдигнатите обвинения и събраните доказателства в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен за разглеждане обвинителен акт.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 млн. лв. Размерът на нанесените щети може да се окаже значително по-голям - част от материалите по делото са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило.

Петима от обвинените за злоупотреби с европейски средства бяха задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на разследването към наказателна отговорност за участие в престъпната група бяха привлечени още двама.

Предмет на разследване бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лв. Във връзка със събраните от ДАНС и спецпрокуратурата доказателства Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Установено бе, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност.

Установено бе също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Китай, а не на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Лиляна Деянова бе в ареста за около 4 месеца, но после бе пусната под домашен арест. Брат ѝ Александър - Скилър пък реши сам да влезе в ареста заради повдигнатото му обвинение и отказа да плати гаранцията от 50 000 лв., но в крайна сметка остана на свобода.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх