Делото "Костинброд" тръгва по бързата процедура

OFFNews 11 юни 2014 в 10:50 2060 2

Делото за бюлетините от печатницата в Костинброд ще се гледа по съкратената процедура, реши днес Софийският градски съд, след като даде ход на процеса.

Обвиняем по делото за бюлетините от Костинброд е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

По-рано днес защитата на Желязков поиска обвинителният акт по делото да бъде върнат на прокуратурата за изясняване на съществени според тях процесуални нарушения, предаде БГНЕС. В новия обвинителен акт държавното обвинение е изяснило съдържанието и възможни форми на бездействия на Росен Желязков, но прокуратурата не е изяснила специалната цел и резултатността. Адвокатът на Росен Желязков - Трендафил Трендафилов поиска, ако съдът не се съгласи с това, делото да се проведе по съкратена процедура, при която те са съгласни да не се разпитват някои от свидетелите и вещите лица.

През януари СГС върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени нарушения. Съдиите твърдяха, че прокуратурата не е дала отговор на основния въпрос – защо все пак са били отпечатани хилядите бюлетини в Костинброд. 

Скандалът "Костинброд" гръмна на 11 май 2013 г., ден преди предсрочните парламентарни избори. Тогава при спецакция в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС. 

На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!