Quantcast

Съдът потвърди: Има нарушения в обвинението за бюлетините от Костинброд

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2014 в 15:38 5846 19

Тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Петя Шишкова и членове Милена Панева и Карамфила Тодорова се произнесе по протеста на Софийската градска прокуратура по делото за бюлетините от Костинброд.

С определение от 13 февруари 2014 г. магистратите потвърждават разпореждането на съдия от Софийския градски съд, с което съдебното производство по случая е прекратено и е постановено връщане на делото на прокурора за отстраняване на съществени нарушения, допуснати при изготвянето на обвинителния акт.

Мотивите, с които СГС върна делото, са, че в обвинетлния акт не е посочена конкретна цел, с която единственият обвинеяем Росен Желязков, бивш главен секретар на Министерски съвет, е извършил престъплението. Докладчикът по делото откри и несъответствия в обстоятелствата и описанието на случая в обвинителния акт. Прокуратурата оспори това решение, което беше отхвърлено и на втора инстанция. 

Според разследването, откритите в печатницата 350 хил. бюлетини, са били годни за използване в изборния процес. Бройката обаче значително надвишавала договорените за отпечатване бюлетини, както надхвърля и допустимия технологичен брак. Държавното обвинение смята, че главният секретар на МС не е извършил необходимия контрол над процеса и е допуснал надпечат. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2014 в 08:43

До разни светила като "бОйко бОрисов е психопат!" и подобните му.
Не ви бива особено в тези анализи, нито сте особено наясно с фактите, изглежда на вас жълтите вестници са ви основен източник на информация, може би и комшиите. Говорите наизуст и да повтаряте като папагал разни глупости, а реалността е доста по-различна. От постоянните нелепи коментари които чета тук ми се гади понякога. Само спамите, егати народа.

13.02 2014 в 20:48

хахахааа

СЕСТРА ГАЛЕВААА

много поздрави имаш от НИКОЛАЙ ДУДУКОООВ!!!

13.02 2014 в 20:46

spirit-++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

13.02 2014 в 19:26


Любимият Цв.цв какви ги е вършил:

Поискаха да потвърдя предварително написани показания. В тях ставаше въпрос, че съм чул от хора на Маргините, че се готви убийството на Иво Прокопиев. Хората на Маргините ми били разказали, че поръчката идвала от Цветан Василев чрез Румен Гайтански – Вълка, като Цветан Василев е ангажирал Румен Гайтански – Вълка и му обещал да го финансира, а пък той от своя страна да осигури чрез Маргините физическото ликвидиране на Иво Прокопиев. Били ми споделили, че причината за това убийство е била, че Иво Прокопиев постоянно ходел в Американското посолство и там топил Бойко Борисов, че не искал да изтегли парите на държавата от Корпоративна търговска банка и да ги прехвърли към други банки, близки до кръга „Капитал“.

Днес пред Варненския апелативен съд Петър Стоянов – Сумиста направи шокиращи изявления за това защо и как е било скалъпено делото „килъри“ от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и приятелката му – прокурор Ася Петрова.

АФЕРА публикува дословно защитната пледоария на Петър Стоянов – Сумиста:

„Ще представя ясните разминавания, противоречия и откровените лъжи в мотивите по присъдите от първоинстанционния съд в Шумен. Ще започна с предисторията на това дело, още преди задържането ми в София по делото за убийството на Юри Галев.

В деня на убийството на Юри Галев, по една щастлива случайност, аз бях извикан от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, в присъствието на Станимир Флоров и популярния певец Веселин Маринов на “Гранд хотел Варна”, където ми бе предложено да помагам на тях и тяхната партия.

Помощта, която се изискваше от мене, първата задача, която искаха от мен, знаейки за близостта ми с президента Георги Първанов, беше аз да бъда техен троянски кон, като им разясня и им дам повече информация за зараждащото се движение на президента Първанов “АБВ”. Отказах им! И помолих повече да не ми се обаждат и да не ме занимават.

Срещата беше организирана чрез Митко Каратиста.

Когато за първи път споделях това, аз знаех с каква мощ и ресурс разполагат управлението на ГЕРБ, споменатите лица и конкретно лицето Цветан Генчев Цветанов. В това, което ще изложа ще дам отговорите, че това дело бе образувано с целта да ми бъде затворена устата.

Въпросът, който витае в общественото пространство през последните месеци е „Кой“.

Кой скалъпи делото „килърите“ и защо? Когато си отговорим на този въпрос, то тогава завесата започва да се вдига.

Делото „килъри“, така наречено от бившия министър на вътрешните работи, беше скалъпено, за да може да се покаже на обществото, че предишната власт има желание да се справи с организираната престъпност.

Ще цитирам пред вас един бивш служител на ГДБОП, с който се срещнах по време на задържането ми: „Беше ни дадена задача да ви направим „килъри“. Заповед от Горе. Лично от Цветан Цветанов. И ние ви направихме за пред обществото. Уговорили сме и сме подсигурили двете инстанции – Шумен и Варна, гарантиран доживотен затвор. Докато отиде делото в София ще хванем и там някой съдия в издънка – я любовница, я с различни наклонности, и там ще ви осъдим. За това помагай ни и ти гарантирам, че и ние ще ти помогнем.“ Този разговор беше проведен още преди да започне делото, в първите месеци след задържането ми.

След като попитах какво искат аз да им помогна, първото нещо, което поискаха беше да потвърдя предварително написани показания.

В тях ставаше въпрос, че съм чул от хора на Маргините, че се готви убийството на Иво Прокопиев. Хората на Маргините ми били разказали, че поръчката идвала от Цветан Василев чрез Румен Гайтански – Вълка, като Цветан Василев е ангажирал Румен Гайтански – Вълка и му обещал да го финансира, а пък той от своя страна да осигури чрез Маргините физическото ликвидиране на Иво Прокопиев.

Били ми споделили, че причината за това убийство е била, че Иво Прокопиев постоянно ходел в Американското посолство и там топил Бойко Борисов, че не искал да изтегли парите на държавата от Корпоративна търговска банка и да ги прехвърли към други банки, близки до кръга „Капитал“.

След като прочетох тези данни, аз им казах, че това всичко звучи много страшно, и че това не са случайни хора, и че се притеснявам да застана, да подпиша и още повече да говоря пред съд такива показания. Те ми отговориха, че може би дело няма да има, а ако случайно има, ще ме направят анонимен свидетел и гарантират, че никъде няма да излезе името ми.

В опитите си да ме убедят, те ми казаха, че това им трябва, цитирам: „да сложат каишка на банкера“.

След като им казах, че ще размисля, че това са много важни и страшни факти, за това, което се опитаха да направят, те предложиха следващото, което поискаха.

А това беше да свидетелствам срещу бившия президент Георги Първанов. Да споделя пред тях, че съм бил чул, че той се занимавал, че имал връзки с групи за организиране на покушения, и че съм чул, че той имал разногласия с бившите си съветници Емил Кюлев и Манол Велев.

Всичко това аз го загатнах и поисках да бъда разпитан от прокуратурата още преди месеци, но тъй като никой не се заинтересува, аз, днес в съдебно заседание под клетва, заявявам тези детайли.

Запазих достойнството си и името си и не се съгласих на грозните манипулации, които се готвеха да възпроизведат.

Политическият процес „килърите“ целеше да обслужи личните амбиции на Цветан Цветанов за да мачка хората – политически врагове и неудобни личности. Чрез този процес, използван като политическо средство, бяха омаскарявани политици като Младен Червеняков, Кирил Добрев, Сергей Станишев, Георги Първанов.

Чрез разсекретяване на секретните беседи, проведени лично от министъра, прикрепени към делото, се целеше да се създадат внушения, че Младен Червеняков се е срещал със Сретен Йосич. Тази нападка не остана без последствия и освен, че ние заловихме свидетеля Боян Джамалов в лъжа във връзка с прословутата среща в хотел „Марица“ в Пловдив, Софийска районна прокуратура заведе проверка и доказа, че Джамалов лъже за каквато и да е среща на Червеняков със Сретен Йосич.“

Пледоарията на Петър Стоянов – Сумиста продължи с разбиване факт по факт на лъжливите свидетелски показания, на които се гради делото „килъри“.

Сумиста падчерта, че никога не е бил назначаван като съветник на президента Георги Първанов. Въпреки това бившият вътрешен министър продължавал да твърди, че Петър Стоянов бил съветник на президента.

„Репресиите спрямо мен и семейството ми бяха чудовищни”, твърди Стоянов. „При -20 градуса моите родители бяха държани пред съда в Шумен от приятелката на Цветанов прокурор Ася Петрова и това никога няма да го забравя.

Още по време на първоначалното ми задържане аз бях осъден. Цветанов почти всеки ден произнасяше срещу мен присъди от различни тв студия и медии. Той мачкаше не само мен, но и съдебната власт. Факт е, че веднага след като бях осъден от Шуменския окръжен съд (ШОС), съпругата на съдията докладчик Димчо Луков и синът му получиха назначения в Шумен и Варна.

След тежкия натиск срещу мен моите съдружници и служители на Федерацията по сумо, управляващите успяха да принудят един зависим човек като Боян Джамалов, който е бивш мой служител, да свидетелства срещу мен.

Досъдебното производство е сглобено делото от Валентин Цоновски и Боян Джамалов, като са били търсени другите „удобни” и „зависими” свидетели, всеки един от които с криминално минало или висящо дело. Боян Джамалов отказа да дава подробни показания пред ШОС. Немислимо е както в обвинителния акт, така и в мотивите за присъдата по едно дело да се говори за „неустановен период от време”.

Добавянето на факти и обстоятелства от страна на съдията по делото Димчо Луков, които не кореспондират с това дело, също е недопустимо.

Например прословутата среща в хотел „Марица” в Пловдив през март 2009 г. Съдията казва в мотивите към присъдата, че няколко дни след като съм се върнал от Япония, съм отишъл в Пловдив за срещата в х-л „Марица”. Няма нито един свидетел, който да твърди подобно нещо, но съдията го представя и измисля като безспорен факт. И пак същият съдия твърди в мотивите към присъдата, че според показанията на Боян Джамалов и Лозан Цеков през септември 2009 година съм бил в България, въпреки че на съда били предоставени всички необходими документи, че по това време не съм бил в страната.

Тези примери свидетелстват само за едно – безпрецедентен натиск върху съда.”, заяви още Сумиста.

Подсъдимият се спря с подробности на различните обвинения спрямо него, посочени в обвинителния акт, и съпостави доказателствата и материалите, събирани за всяко едно както по време на досъдебната фаза, така и в хода на съдебния процес пред първата съдебна инстанция.

За подсъдимия и досега интерес представляват мотивите на съда за създаването на престъпната група на „Килърите”. В обвинителния акт този факт се посочва като време в началото на лятото на 2007 година, когато Стоянов привлякъл Драгомир Генов към престъпното сдружение. В него били привлечени и неустановени лица. Стоянов припомни, че Генов по това време е бил ученик и Стоянов не се е познавал с него.

Стоянов помоли Апелативният съд да не взима под внимание протеста на прокуратурата, защото бил изпълнен с противоречия. Той помоли да се потвърди оправдателната част на първоинстанционната присъда и да се отмени осъдителната.

“Вярвам, че няма да се наредите от страната за „зависимите” магистрати, поставили се в услуга на един бивш вътрешен министър, и ще вземете справедливо решение”, каза подсъдимият Петър Стоянов и завърши с думите: „Нека истината да излезе, пък ако ще и светът да се срути”.

13.02 2014 в 19:14

Поредният провал на Цацаров

13.02 2014 в 18:34

И не само е психопат, ами 100% ПСИХОПАТ.

13.02 2014 в 18:24

Сега внимавайте ,ще се пробвам и за още олигарси ,да не би някой да пропусна- добромир гущеров, петър манджуков ,радосвет радев ,илия павлов/кой знае къде страда сега в ада/,васил божков,георги първанов ,стоян ганев,георги гергов!Рос-ексим банк, Корпоративна банка!Тошо тошев/бора/!Не се учудвайте за някои особено познати на "публиката"имена ,това е защото у нас олигархичните кръгове са тясно свързани с бившата и настояща ДС!!!

13.02 2014 в 18:12

Може би 1987 пъти съм казвала ,че гЕрб и бсп са едно и също-децата на ДС!!!гЕрб е фалшивото "дясно", бсп- фалшивото ляво!!!Олигарсите на бОйко ,сега са на бсп!Да ви ги припомням ли отново???СИК-младен михалев/маджо/,ник.маринов/маргина/, румен николов /пашата/,алексей петров,емил райков!ВИС-георги илиев,гергов,цветан василев,цеко минев,васил василев!!!ТИМ-иво каменов,марин митев,тихомир митев!Сибанк ,цветелина бориславова! щях да забравя-васил божков/черепа/,прокопиев,делян пеевски! Хайде оставям на вас да ги определите ,кой е на бОко ,кой е на бсп!А сретен йосич на кого е?

13.02 2014 в 17:57

wekileaks, кво се правиш, че не си трол. Винаги актуална опорна точка в редиците на поклонниците на Русия е, че в Америка бият негрите. Боко и Цвъки са мафиоти, хубаво, но в статията става въпрос за това какво е разпоредил съда и поради какви причини. Коментирай това. Боко и Цвъки ги няма в управлението от доста време вече.

13.02 2014 в 17:03

Bulgaricus, къде в статията пише, че няма нарушение?