ДАНС и МВР заловиха норвежец по обвинение за тероризъм

OFFNews 01 юни 2022 в 14:12 2277 0

В Стара Загора е задържан е пълнолетен норвежец при спецоперация на ДАНС и МВР, срещу когото в кралството се води разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Извършено е претърсване на адреса на човека и са иззети веществени доказателства.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България лицето е публикувало в няколко интернет-страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни он-лайн контакти с други радикализирани хора.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По категоричен начин е установено, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!