Бобокови и още четирима отиват на съд по делото Боклукгейт

OFFNews 08 февруари 2021 в 15:47 1941 0

Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд са предадени шестима - братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър Красимир Живков, плевенският бизнесмен Николай Миховски, Васил Коцев и дама с инициали И.Хр.

На 21 януари след споразумение с прокуратурата бившият директор на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов, ексшефът на плевенската екоинспекция Габриел Савов и бизнесменът Айгюн Еминов получиха условни присъди по аферата с вноса и преработката на опасни отпадъци, добила известност като "Боклукгейт".

Тримата се признаха за виновни пред Специализирания наказателен съд, че са част от ОПГ, извършвала престъпления срещу околната среда. И ще свидетелстват по делото.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са обвинени за ръководители на организирана престъпна група, чрез която в период от около 5 г. с користна цел са извършили следните престъпления от Наказателния кодекс: чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353в (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред), съобщават от спецпрокуратурата.

Освен това двамата са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления - Атанас Бобоков за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Красимир Живков е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като то е извършено в съучастие с В.К.

Освен за участие в организирана престъпна група, Николай Миховски и В.К. са обвинени за документни престъпления и престъпления против народното здраве и околната среда.

Пламен Бобоков отива на съд за участието си в организираната престъпна група. А И.Хр. - само за документно престъпление.

Предвидените наказания за ръководителите на ОПГ са затвор от 5 до 15 г.,  а за участниците в престъпното сдружение от 3 до 10 г.

За извършените екологични престъпления законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 10 до 20 г. и глоба от 15 000 лв. до 50 000 лв.

За документните престъпления наказанието е затвор до 5 г. и лишаване от право лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

В рамките на разследването по делото са били извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, Плевен и Лом, обл. Монтана, при които са установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци са били заровени на различни нерегламентирани места в страната. Те не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Материалите по делото са 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!