Бизнесменът Пламен Бобоков отново в ареста, въпреки платената гаранция от 1 млн. лв. (допълнена)

OFFNews 18 юни 2020 в 13:56 5180 1

Русенският предприемач Пламен Бобоков е бил задържан с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото Генка Бързашка.

Това е станало въпреки платената вчера гаранция от 1 000 000 лв., за която са представени платежни нареждания, съобщиха от пресофиса на Пламен Бобоков.

"Ужасени сме от случващото се в държавата! Беззаконията у нас не може повече да продължават! Европа и светът трябва да се намесят", казал Бобоков при задържането си, цитиран от пиарите си.

На 15 юни адвокатът на Бобоков Ина Лулчева е изпратила уведомление до спецпрокуратурата, че обжалват гаранцията и предстои съдът да се произнесе. Но спецсъдът оставил жалбата без разглеждане с мотив за пропуснат срок. Защитата научава по неофициален път на 17 юни и веднага Бобоков превежда по сметката на Специализираната прокуратура 1 млн. лева с две платежни нареждания

Така се стига до ситуацията, в която гаранцията е платена ден преди задържане под стража заради "невнесена в срок гаранция".

Минути след ареста адвокат Лулчева пише в сигнал до прокурор Бързашка, цитиран от "Свободна Европа":
"В разговор с Вас, около 9.45 часа на 18 юни 2020 г., Ви уведомих, че паричната гаранция е внесена и арестът се явява незаконен. Помолих Ви незабавно да се разпоредите за освобождаването на подзащитния ми Пламен Бобоков, като изрично Ви посочих, че обвиняемият има задължение да внесе определената сума като гаранция и няма в НПК определен срок за представяне на документ за внесената сума".

Към сигнала защитничката на Бобоков е приложила вносна бележка за 900 000 лв. и платежно нареждане за 100 000 лв. - и двете с дата 17 юни.

Очаква се официалната позиция на прокуратурата по случая.

На 30 май говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че 10 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук. "В жилище, обитавано от обвиняемия П.Б. (най-вероятно става дума за русенския бизнесмен Пламен Бобоков) бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по делото, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления", обясни тогава Милева.

Няколко дни по-късно стана ясно, че Специализираният наказателен съд пусна под гаранция от 1 000 000 лв. Пламен Бобоков, а брат му Атанас остана в ареста, заедно с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков по аферата с италианския буклук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови