Бившият външен министър стана обвиняем

OFFNews 09 май 2017 в 14:42 8051 2

Даниел Митов

Бившият министър на външните работи от кабинета "Борисов 2" Даниел Митов е обвинен за безстопанственост, съобщи прокуратурата. 

Митов е обвинен в това, че в периода от 15 януари до края на юли миналата година като министър на външните работи, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество – предоставен държавен бюджет. В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с МЗХ, Даниел Митов е задължил МВнР да преведе за инкриминирания период на търговско дружество 700 000 лева, чрез МЗХ и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

От това са последвали значителни щети за МВнР в размер на 494 458,04 лева - сума, която представлява недължимо плащане от МВнР към МЗХ, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение - престъпление по чл. 219 ал.1 НК. Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Обвинението е по наказателно производство, образувано на 19.01.2017 г. от СЗА във връзка с установеното в хода на разследването непровеждане на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, бившият министър Даниел Митов е сключил две споразумения /от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г./ с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

По същото наказателно производство на 04.05.2017 г. обвинение беше предявено и на бившия заместник министър на външните работи Христо Ангеличин.

Митов дойде в следствието заедно с адвокатката си Ина Лулчева и отказа коментар. Той бе министър от квотата на Реформаторския блок. Засега обвинения от кабинета "Борисов 2" имат и други двама министри от РБ - военният Николай Ненчев и здравният д-р Петър Москов.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  23293

  2

  Стефан

  10.05 2017 в 09:47

  Сю! Къдравелке! Препоръчай ми фризьорския си салон!

  17158

  1

  aviatora

  09.05 2017 в 15:40

  За тази продажна личност мога да кажа единствено...ОМЕРЗЕН СЪМ!!! 100% продажник на българската идентичност!!!!
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II