Бившият главен архитект на Каварна имал имоти за милиони, отнеха му ги

OFFNews 05 януари 2018 в 14:12 21074 2

Бившият архитект на Каварна Юлиян Илиев е притежавал имущество за милиони левове. Окръжния съд в Добрич обаче отне в полза на държавата имущество за 4 306 026 лева от него, съпругата му и двете им дъщери.

Решението е постановено в края на 2017 година, а съдът съобщи за него днес.

От семейството се отнемат земеделски земи, поземлени имоти, апартаменти, автомобили, стойността на дружествени дялове в търговски дружества и средства за продажбата им, както и суми по множество банкови сметки.

Отнетото от Илиев имущество е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - за 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - съответно 137 254 и 180 537 лева.

Производството в Окръжния съд е образувано в края на 2014 г. по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), внесен въз основа на извършена проверка за установяване на значително несъответствие в имуществото на Юлиян Илиев. Проверката е започнала, след като Илиев бил привлечен като обвиняем за престъпление по служба. Срещу него тогава е било повдигнато обвинение за това, че в периода 24 април 2007 г. до 28 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице - главен архитект при Община Каварна, в условията на продължавано престъпление, е използвал служебното си положение, за да набави за съпругата си противозаконна облага, като от деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Каварна.

Проверката на КОНПИ е за периода 24 юни 2003 - 24 юни 2013 г. и обхваща имуществото и на бившата му съпруга, тъй като се оказало, че разводът им е формален и двамата продължават да живеят заедно. Ответници са и двете им дъщери, на които са прехвърлени незаконно придобити имуществени права. Разгледани са и доходите и разходите на всеки от ответниците.

Въз основа на заключенията на вещите лица е установено, че за проверявания период е налице значително несъответствие между доходите на семейството и придобитото от тях имущество.

Съдът е приел, че четиримата не са доказали законен произход на средствата за придобиване на процесното имущество и предявените от КОНПИ искови претенции са изцяло доказани - и по основание, и по размер, поради което ги е уважил изцяло.

Първоначално КОНПИ претендира 4 690 825 лева, но впоследствие се отказва от иск за отнемане на двуетажна жилищна сграда в Каварна, тъй като тя е била придобита преди началото на проверявания период. Направени са били и корекции в исканите суми от продажби на един поземлен имот в Каварна, две ниви и лек автомобил. В резултат на това общата цена на първоначалния иск е била намалена от 4 690 825 лв. на 4 306 026 лева.

Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови