Бивш зам.-министър, замесен в ''Боклукгейт'', излиза от ареста

OFFNews 31 декември 2020 в 21:37 2556 0

След седем месеца в ареста бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков бе пуснат на свобода в
последния ден на 2020 г., съобщава Mediapool. Той е платил гаранция от 100 хил. лева, съгласно решение на Апелативният специализиран съд.

Живков е обвинен в участие в организирана престъпна група заедно с братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов.

Прокуратурата твърди, че дружеството на Бобокови "Монбат" е внасяло опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това. Така престъпната група оказала тежко въздействие върху околната среда.

Живков и останалите обвинени бяха задържани при мащабна акция в края на май в София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села. Оттогава Живков е в ареста.

Прокуратурата твърди, че в основата на схемата стои задължението на всяко дружество, което генерира опасен отпадък, до 1 г. или да го изнесе, или да го предаде на друго за преработка. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от регионална инспекция по околната среда и водите. Според обвинението зам.-министър Живков е отказвал издаването на такива нотификации и така е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. В други случаи отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.

Красимир Живков беше зам.-министър на екологията в последните две правителства на Бойко Борисов. В неговия ресор бе даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. През февруари - в разгара на първата прокурорска проверка за нелегалния внос на боклук от Италия, той отчете, че България има отлични резултати при рециклирането и оползотворяване на боклук.

Делото "Боклукгейт" започна в края на миналата година, след като италианската полиция спря влакова композиция с тонове отпадъци, насочена към България. След това боклуци бяха открити на площадка край Плевен. Досега освен на Бобокови и Живков обвинения бяха повдигнати и на бившия шеф на плевенската РИОСВ Габриел Савов, както и на още трима бизнесмени – собственици на фирми, държали площадките за съхранение на отпадъците.

Междувременно прокуратурата започна да копае в търсене на "загробени" отпадъци на няколко места в страната. Наскоро от там обявиха, че в Плевен, София, Монтана и Шумен са открити над 7 хил. тона опасни отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови