Бисер Лазов си спомни само едно име на политик, вземал пари от КТБ: Иван Костов

OFFNews 26 март 2019 в 16:51 6205 5

Снимка БГНЕС

Първото и засега единствено име на политик, което прозвуча по време на първия разпит по мегаделото „КТБ“, беше това на бившия премиер Иван Костов. Основният прокурорски свидетел Бисер Лазов си спомни, че по указание на банкера Цветан Василев е трябвало да дава на бившия премиер определени суми пари.

Бисер Лазов, който до 20 юни 2014 година, когато КТБ беше затворена, е бил счетоводител на бизнес структурата на Василев. В съдебната зала той я наричаше „фирмата“. Лазов се върна към 1994 година, откогато датира познанството му с банкера.

Той разказа за Иван Костов, че след като централата на КТБ се преместила на столичната улица „Гарибалди“, тоест, след като Костов вече не е бил в активната политика, го виждал в кабинета на Цветан Василев. Банкерът му обяснил, че се познават от години и после му разпоредил да се види лично с Костов и с дъщеря му Мина с указанието месечно да им дава сумата от 25 000 лева. За какво са били тези пари, не стана ясно, защото разпитът засега е на етап свободен разказ без въпроси, съобщи БНР.

На влизане в съдебната зала Бисер Лазов, когото заместник главният прокурор Иван Гешев нарече „дясната ръка на Цветан Василев до фалита на банката“, неохотно отговори на въпроса защо е минал от страната на прокуратурата.

Бисер Лазов и Цветан Василев са се разделили на 20 юни, деня, в който БНБ затвори КТБ. Напускайки „фирмата“, на която е бил счетоводител, бившата дясна ръка на банкера отишъл в прокуратурата с документи и подробен разказ за модела „КТБ".

В началото на изложението си Бисер Лазов обясни, че много е уважавал Цветан Василев, че е споделял бизнес вижданията му, че е мечтал с него и се е учил от него, но това е било до раздялата им. Отишъл във „фирмата“ през 1998 година и виждал как всеки ден на адреса, на който се помещавала фирмата на Василев, са влизали коли с милиони. До 20 юни 2014 г. задълженията му са били да подготвя счетоводната книга, където се отразявало какви пари влизали и какви пари излизали.

Показанията на Лазов са основата на прокурорската теза срещу съдения задочно Цветан Василев, описана в многостраничния обвинителен акт, наречен от авторите си „Общ поглед върху модела КТБ“.

Достоверността на показанията на Бисер Лазов е обект на задочен спор между страните от началото на процеса. Адвокати го обвиняват, че атакува Цветан Василев, за да опази себе си от наказателна отговорност. От прокуратурата пък твърдят, че хора на Василев се опитвали да профилактират Лазов, за да оттегли показанията си.

Освен Цветан Василев, който от началото на разследването е в Сърбия, подсъдими за източването на над 2,5 млрд. лева от банката са общо 17 души. Защитават ги близо 40 упълномощени и резервни адвокати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

27.03 2019 в 18:37

Да не забравя да спомене надлежно и Цецо Василев, все пак той игра главна роля

12392

4

мгергов

27.03 2019 в 15:51

И този не е по-различен от Цветан Василев, и двамата са измамници, не можел да си спомни други имена, много къса памет има...

25665

3

Victimized

27.03 2019 в 13:34

Никой няма да влезе в затвора.
Изтървахме момента доста. Цялата система в България, от обикновени чиновници, през полицаи, през висши чиновници, през прокурори, следователи, съдии, и какви ли още не са в общ кръг на интереси. И дори да не се харесват един друг особено много, знаят, че са взаимно изгодни.
Спекулативно е , но България я очаква много тежък финансов и икономически колапс до няколко години, след което не е изключено да има гражданско неподчинение, което може да прерасне в нещо повече. След което определена външна сила, ще трябва да се намеси за да опази демокрацията.