Арестуваната за ало измами баба станала муле срещу обещание за лечение

Страхувах се да се откажа, сподели пенсионерката

OFFNews 15 септември 2017 в 07:49 13866 4

Арестуваната за ало измами баба станала муле срещу обещание за лечение

Задържаната за телефонни измами възрастна жена станала муле срещу обещания за лечение.

71-годишната Лиляна А. беше задържана от полицията на местопрестъплението на 12 септември, след като  прибра 9225 лв., които пенсионерка ѝ хвърли от петия етаж. 

Според адвоката на възрастната жена тя е била вербувана за муле от телефонен измамник, с когото никога не се е виждала. Пред Нова тв той обясни, че двамата са контактували само по телефона. По думите на жената измамникът се казва Николай Николов, а справките показват, че той ѝ звънял от карти с предплатени минути от трите мобилни оператора. 

Възрастната жена съзнавала, че е жертва на престъпление и съучастник. Самата тя обясни пред журналисти, че е гледала по телевизията репортажи за телефонни измами и ужилени пенсионери, но първоначално не знаела, че е замесена в същото престъпление. Според адвоката ѝ обаче тя била примамена срещу обещание, че ще бъдат поети разходите ѝ за лечение.

Жената е вдовица, а двете ѝ деца не живеели при нея. 

"Най-вероятно те (измамниците, бел. ред.) издирват тези хора и злоупотребяват с тях, като им обещават и средства за лечение и операция", разказа адвокатът.

При схемата пострадалите са давали парите лично на пенсионерката, като преди това се доверявали изцяло на истинския измамник, който ги уговарял по телефона. След това пращал пенсионерката да прибере парите му. Най-често предаването на сумата ставало в близък град на предварително посочено място.

Жената е казала пред властите, че ще им съдейства изцяло.

"Страхувах се да не ме убият. Аз самата го разбрах, че ако се откажа ще ме убият", каза жената в четвъртък пред журналисти, преди да бъде гледана мярката ѝ за неотклонение в съда. Жената обясни, че не знае колко пари е взела от други пенсионери, но на нея измамникът давал по 300-400 лв. 

Тя разказа подробно как е преминала последната "операция" по отнемането на пари:

"Когато ме прати последния път, ми каза, че ще ги хвърлят. Непрекъснато ме държи на телефона и аз му казвам - това не ми харесва. И точно, когато казах: "Не ми харесва", отгоре се хвърля торбичка. Аз доста се почудих дали да я взема или не, ама той настояваше да я взема", обясни жената.

Измамникът я открил покрай това, че тя придружавала възрастни хора и се грижила за тях. "Във вестник "Позвънете" давам всеки ден обява, може да проверите и да видите, и така той ми се обади и предложи работа. Като ме разпита и разбра, че съм сама и че ми трябват пари и две операции, ми каза, че като работя с него, ще ми ги набави", обясни жената. Тя обаче не разбрала как ще заработва парите.

Тя не разбрала дълго време какво върши, защото мъжът контактувал с пенсионерите.

Последният път старицата предала отнетите пари "в посока Русе", край пътя.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

15.09 2017 в 21:47

Сега ще има много учудени, че глупостта е подсъдна:)

13780

3

Перко

15.09 2017 в 12:39

Ако почнат да глобяват старците дето си мятат парите през балкона, може и да намалеят ало измамите

15914

2

поп Дръвчо

15.09 2017 в 11:41

Мотивацията и е досущ като на измамените, оправданията - също.

Кратък извод - на никой и през ум не му минава да се обади на милицията. Даже и когато знае че става дума за измама. Защото го е страх повече от разбойници, отколкото от закона.

10571

1

Hissarion

15.09 2017 в 09:45

Ха сега де! Сега да не се окаже, че телефонните измамници подпомагат Червения кръст.