Антикорупционната комисия видя конфликт на интереси при трима кметове

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2020 в 12:45 2349 0

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при кметовете на Стражица, Козлодуй и Тервел и ги глоби с общо 125 000 лева.

Кметицата на Козлодуй Маринела Николова пък е била в конфликт на интереси, защото с 9 договора общината е отдала близо 2250 дка земи на бизнесмен, като той печелил всички търгове. Другото провинение на Николова е, че е отдала под аренда на същия търговец и собствените си земеделски земи.

„Именно поради наличието на тези лични договори кметът Маринела Николова е действала като свързано лице с едноличния търговец при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя“, посочиха от комисията. Общата санкция е 45 000 лв.

Кметът на Стражица Румен Павлов е глобен с 60 000 лв. за общо 12 случая на конфликт на интереси. Антикорупционната комисия е установила, че брат му, който е бизнесмен, подал до кмета 24 заявления за издаване на разрешения за почистване на имоти от дървета и растителност. Кметът лично е подписал 11 заповеди в полза на брат си и издал 69 отделни разрешителни. Отделно от това, между кмета и брат му бил сключен договор за отдаване под наем на земеделска земя.

Кметът на Тервел Симеон Симеонов е в конфликт на интереси, защото миналата година лично гласувал срещу собственото си освобождаване като председател на Общинския съвет. Симеонов председателствал съвета в предишния мандат, като в четири заседания било подложено на гласуване предложение на местната коалиция „За нов Тервел“ за предсрочно прекратяване на правомощията му.

„Предложенията не са били приети, като в гласуването на всяко от четирите заседания, с глас „против“, е взел участие и самият Симеон Симеонов. С това е нарушил забраната на чл. 56 ЗПКОНПИ, според който лице, заемащо висша публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен (в случая свой личен) интерес“, посочиха от КПКОНПИ. Общата сума на иска е 20 000 лв.

Дело е образувано и срещу общински съветник от Царево, като антикорупционната комисия проверява сигнал, че в бюджета на общината за 2020 г. е предвидено финансиране за волейболен клуб от 45 000 лв., като братът на съветника е член на управата на клуба, а самият съветник гласувал „за“ отпускането на парите.

Проверява се и главният архитект на Шабла Татяна Нейкова за конфликт на интереси заради строеж на морския бряг в село Тюленово. Съмненията са, че сградата в строеж е собственост на сина на Нейкова, а самата тя е презаверявала разрешението за строеж в полза на сина си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови