Адвокатурата праща в КС задълженията на адвокатите срещу прането на пари

OFFNews 10 август 2020 в 16:39 3515 1

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд за разпоредби в Закона за мерките срещу изпирането на пари, като противоречащи на чл. 134 от Конституцията. Кои точно разпоредби ще бъдат атакувани пред КС ще стане ясно на 18 септември, съобщиха от ВАдС.

Въпросният член постановява, че адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се и подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

Един от мотивите за решението е свързан с разбирането, че спазването на правилата за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма не може да засяга по какъвто и да било начин прилагането на принципа на професионалната тайна, в случая адвокатската тайна.

От ВАдС припомнят, че при извършената през 2017 г. Европейска наднационална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм беше очертана рамката в Европейския съюз за борбата с изпирането на пари. Според нея адвокатът не може да разполага с инструментариума, присъщ например на финансовите институции, както и на лицата, на които държавата е възложила със закон изпълнението на определени властнически функции – нотариуси, ЧСИ и пр.

"Висшият адвокатски съвет е извършил секторната оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм при дейността на адвокатите, в която бяха отчетени нивото на риска в дейността на адвокатите към изпирането на пари, критериите за съмнителни операции, сделки и клиенти. Висшият адвокатски съвет отчете, че адвокатите са потенциално уязвими от това да бъдат използвани и така неволно да подпомагат дейностите на престъпниците в прането на пари, в извършването на определени правни дейности, които да предадат легитимно лустро на престъпни финансови, корпоративни сделки и сделки с недвижими имоти, както в използването на изтънчени и сложни методи за насочване на незаконни финансови средства във и през финансовата система", се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

1

tarabata

10.08 2020 в 17:14

Лелите от ВАдвС явно разбират само от освиркване, за да свършат малко работа за тези, които им плащат заплатите, а не да се занимават с неща, за които има например профсъюзи. Имам предвид неразбираемата активност на ВАдвС в правната комисия при обсъждане мерките за защита на работниците и служителите във връзка с вируса..., а профсъюзите да дремят или да мият краката на Тиквата през това време.