Адвокатският съвет касира изборите за ръководство на Софийската адвокатска колегия

OFFNews 10 март 2020 в 14:09 8631 0

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) касира изборите за ръководство на Софийската адвокатска колегия (САК) на днешното извънредно заседание по жалба срещу резултатите от вота, съобщи Лекс. 

Отменени са изборите за председател и членове на адвокатския съвет, за членове на контролния съвет и за председател и членове на дисциплинарния съд. Вероятно казусът ще стигне до Върховния касационен съд.

Против касирането на изборите са гласували Албена Пискова, Валя Гигова, Емил Ядков, Милен Ралчев и Красимир Краев. Останалите 9 членове на ВАдС, които са присъствали на заседанието, са били „за“ отмяната на изборните резултати. Ралица Негенцова, председател на съвета, се е обявила срещу касиране на избора на шеф на дисциплинарния съд, спечелен от Трендафил Трендафилов.

Софийските адвокати гласуваха два пъти – на 26 януари и на 2 февруари 2020 г., тъй като на първия тур не беше избран нито един член нито на адвокатския, нито на контролния съвет, нито на дисциплинарния съд.

На втория тур за председател на САК с 1250 гласа беше избран Стефан Марчев, а конкурентът му за поста Александър Машев беше подкрепен от 924 души. След обявяването на резултатите срещу тях бяха подадени пет жалби, включително и от Машев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови