6191 оръжия и боеприпаси без разрешения отнела прокуратурата

OFFNews 12 декември 2017 в 10:22 19736 2

6191 оръжия и боеприпаси без разрешения отнела прокуратурата

6191 оръжия и боеприпаси без разрешения отнела прокуратурата. Това е станало в периода март - септември тази година по повод "възникнали инциденти и извършени престъпления с използване на оръжия" и предприетите в резултат на това проверки на валидността на разрешителните за притежание на оръжия, съобщиха от прокуратурата.

Проверката е извършена от Главна дирекция „Национална полиция“ и е имала за предмет придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси от физически и юридически лица. Предприети са мерки за стриктно спазване на законовите изисквания при действия с огнестрелни оръжия и боеприпаси, предвид повишената опасност за живота и здравето на гражданите при нерегламентираната им употреба, уточняват от държавното обвинение.

За посочения период след намесата на Върховната административна прокуратура (ВАП) постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144 бр.

Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси са 176 бр. Решенията за отнемане на издадени разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси са 87 бр.

Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси са 6191 бр.

По повод на проверката, разпоредена от ВАП министърът на вътрешните работи е възложил на Дирекция „Инспекторат“ извършването на проверка в СДВР и ОДМВР в страната по изпълнение на законовите регламенти за издаване, разрешения и осъществяване на контрол по придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Това е поредната подобна проверка на прокуратурата. През 2016 г. беше установено, че контролът над оръжията и боеприпасите е неефективен. Проверката на прокуратурата тогава констатира, че няма единен регистър по закона за боеприпасите, който трябва да съществува и да се поддържа от МВР. В него трябва да се съхранява цялата информация за всички оръжия, за разрешителните и за отказите. До момента обаче от вътрешното министерство не правят подобен регистър. 

Пред Нова тв зам. главният прокурор Ася Петрова каза, че общият брой на оръжията в страната, които се държат с надлежно разрешително, е над 340 000. От тях над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица с цел самоотбрана.

Може би е важно да уточним, че държание на оръжие с цел самоотбрана е крайна мярка. Необходимо е заявителят да докаже, че е налице реална опасност за живота и здравето му. Да докаже, че е необходимо да държи оръжие, за да се отбранява. Много често компетентният орган подхожда формално към тази проверка, каза Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

12.12 2017 в 22:26

На тая снимка, май няма нищо на бездимен барут. А това по закон не е "оръжие", а исторически експонат. Башка дето щиковете, са със статута на кухненските ножове. Че са и по-безопасни от тях, ако не са наденати на нещо.

6947

1

theprofet

12.12 2017 в 10:51

Абе тия пушки от стените на някоя механа ли ги свалихте бе??? МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

Старите соц вицове за МИЛИЦИОНЕРИТЕ са много лека закачка на фона на днешния "професионализъм" на МВР.