Повечето охранители, притежаващи оръжие, може да са с психически проблеми

Юлиан Христов 16 януари 2013 в 08:34 2444 1

Мнозинството от охранителите може да са с психически проблеми. Снимка: БГНЕС
Мнозинството от охранителите може да са с психически проблеми. Снимка: БГНЕС

В момента голяма част от хората, които се занимават с охрана, може да имат психически проблеми.

Това обяви в студиото на bTV зам.-директорът на Института по психология при МВР Росен Йорданов. 

Той обясни, че в момента режимът за притежаване на оръжие е затегнат само при полицаите и военните. С последните законодателни промени се изключва психологичното изследване за охранители, ловци и за лично оръжие. Отделно от това няма регистър на психично болните у нас. В същото време от психодиспансерите се издават уверения за това, че не се водите на отчет, и то без да сте минали сериозно интервю при специалист, смята Йорданов. 

По думите му режимът за притежаване на оръжие е облекчен за ловците, за хората, които искат да притежават лично оръжие и охранителите. 

Йорданов коментира случая на петорното убийство в столичния квартал "Гоце Делчев", при който бивш военен използва личното си оръжие, за да сложи край на живота на двете си деца, съпругата и нейната майка. По думите му в семейството са трупани проблеми с години.  И двете деца са имали психични проблеми, а в такива случаи отношението на хората е по-различно, стигматизира се семейството. Ако бащата е извършителят, действията му са провокирани - или в промяна на семейния модел с идването на тъщата или неща друго, което се е случило, коментира Росен Йорданов.

По думите му става въпрос за "изтощение" на психиката през годините. "Това да затриеш цялото си семейство е прекъсването на родовата линия, което е знак за голямо отчаяние и безсилие. Това става, когато се чувстваш отчаян и провален", обясни психологът. 

Според Йорданов военните и полицаите е нормално да разполагат с оръжие и след като вече не са в системата. Той смята, че отнемането на оръжието им е като отнемане на достойнството на тези хора. В същото време Йорданов припомни статистика, според която в повечето случаи на самоубийства и посегателства върху други хора, използваното оръжие е било лично и убиецът е разполагал с него от години. Това означава, че само по себе си притежаването на оръжие е предпоставка за използването му. Йорданов обаче обясни, че се разчита на това хората, които напускат системата да са достатъчно опитни, за да не злоупотребяват. 

Институтът по психология при МВР стартира проект по програма "Конкурентоспособност", който цели работа със служители на ведомството за справяне със стреса. Росен Йорданов съобщи, че проектът цели да научи кадрите в МВР да се справят с проблемите и да бъдат добри мениджъри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови