Частници свършиха работата на МВР – регистър показва броя на охранителните фирми

OFFNews 05 януари 2017 в 11:27 11943 1

Свършиха работата на МВР – регистър показва броя на охранителните фирми

Към настоящия момент у нас има общо 2867 фирми, лицензирани да извършват частни услуги за сигурност. От тях 1000 имат национален лиценз, а останалите 1867 притежават регионални лицензи. Това показват данните от регистъра на частните охранителни фирми, който беше създаден от Индустриален клъстер "Сигурност" (ИКС). Сдружението с нестопанска цел е член на Българската стопанска камара (БСК).

Създаването на такъв регистър е ангажимент на МВР, което е регламентирано с приетия през 2004 г. Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД). До момента обаче такъв липсва, което беше установено и от прокуратурата, след като бяха разпоредени проверки на всички договори за охрана, както и режимите за предоставяне на оръжие на частни охранителни фирми. 

Поради липса на публични данни, регистърът не предлага информация за броя на охранителите и охраняваните обекти, както и за средствата, използвани при осъществяване на охраната (МПС, оръжие и др.), макар подобно изискване да е записано в чл.40, ал.2, т. 3 и 4 от ЗЧОД, съобщават от ИКС. 

Според данните от регистъра 304 фирми са лицензирани да извършват лична охрана на физически лица, 1816 – за охрана на имущество на физически или юридически лица, 232 – за охрана на мероприятия, 265 – за охрана на ценни пратки и товари, а 762 са звената за самоохрана.

Най-много лицензирани фирми за охрана има на територията на гр. София (1076), следвани от Пловдив (209), Варна (172), Бургас (97), Плевен (74) и Перник (53).

„С изграждането на регистъра целим повишаване на публичността относно дейността на фирмите за охрана и сигурност. Разбира се, не сме в състояние да обхванем в пълнота всички данни за лицензираните компании, тъй като голяма част от информацията не е публично достъпна“, сподели Татяна Иванова, изпълнителен директор на ИКС. Тя изрази очакване, че регистърът ще е полезен инструмент, както за самите компании от сектора, така и за ползвателите на техните услуги, а също и за контролните органи.

През юли 2016 г. зам. главният прокурор Ася Петрова огласи резултати от проверка на частната охранителна дейност. Тогава беше отбелязано, че регистърът е трябвало да заработи преди 12 години. "Това на практика означава, че полицията, като част от изпълнителната власт, сама нарушава законите на страната. Не се изключва вероятността това да се прави умишлено, за да не се види коя фирма на кого точно е, какви обекти пази, какви гардове е наела и с какво оръжие разполага“, заяви тогава Петрова.

Проверките на охранителните фирми започнаха след инцидента на Околовръстното шосе в София, при който служители, наети от Ивайло Борисов-Ториното, пребиха мъж и жена. По-късно проверка показа, че те не са били наети като охранители, а като хигиенисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови