400 души са с повдигнати обвинения при операцията срещу разпространението на дрога

OFFNews 09 декември 2022 в 13:56 1351 3

Сийка Милева

Снимка Стоп кадър бТВ

Сийка Милева и Петър Тодоров демонстрираха удовлетворение от общата си работа.

Досега са повдигнати обвинения на повече от 400 души за притежаване на наркотици в рамките на продължаващата акция "Бяло" срещу разпространението на дрога в страната, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Сред задържаните е и 17-годишен младеж, който продавал хапчета срещу 50 лв. на съучениците си.

По думите й при операцията са хванати 10 000 дози наркотици - метамфетамини, дизайнерска дрога, 2700 стръка марихуана и пр. В един автомобил са намерени над 100 дози. Разкрити са 10 високотехнологични нарколаборатории в София, Видин, Силистра, Добрич, Тутракан и др., чието оборудване е за стотици хиляди лева. 

"Това трябва да спре тук и сега, затова сме заедно с МВР. Защото институциите трябва да предприемат единни и конкретни мерки. Това беше и причината главният прокурор да разпореди на административните ръководители да активизират действията по образуваните досъдебни производства за притежание и разпространение на наркотични вещества", обяви Сийка Милева.

Образувани са 254 нови досъдебни производства за държане и разпространение на наркотици, претърсени са над 300 адреса като цифрите непрекъснато се анализират и актуализират, тъй като работата продължава и акцията не е приключила.

От прокуратурата и МВР бяха единодушни, че резултатите от нея са надхвърлили очакванията им.

"Борбата с наркоразпространението е приоритет за МВР и това ще продължи да бъде така. Активните действия по разчистване на училищата и наркосборищата ще продължи да бъде наша задача и се вижда, че когато това се прави със съвместни усилия с прокуратурата, резултатите са добри. Надявам се, че това ще продължи и ще бъдем ефективни срещу този бич на обществото", изтъкна главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков коментира, че за 60% от задържаните това не им е за първи път.

Представителите на държавното обвинение и МВР бяха категорични, че напрежение между двете институции няма, защото по думите на Милева "мисията ни е обща".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

09.12 2022 в 15:12

много точно казано, коментарора от долу

дайте едрите дето до сега ги позволяваха тези неща

Интерпол ако не натисне, няма да се размърдат да търсят кой да фърлят под автобуса

14469

2

случайно прочетох

09.12 2022 в 15:08

От тези 400 може да се извадят тези с марихуаната и какво ще остане?
Ще остане само Сийка с "на предвид" :–)))))))))))

14469

1

случайно прочетох

09.12 2022 в 15:03

А има ли задържани полицаи, прокурори, съдии?
Ако няма, цялата акция е само игра с публиката!