19 тона загробени пестициди откриха на две места в Червен бряг

OFFNews 04 август 2020 в 16:28 3493 0

Снимка ПРБ

На два обекта в община Червен бряг - в близост до Койнаре и в село Радомирци, са открити общо около 19 тона загробени пестициди, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На място са присъствали зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева, наблюдаващият прокурор и министър Емил Димитров.

Проверката на обекта до Койнаре е установила, че негодни и излезли от употреба препарати за растителна защита (ПРЗ) се намират в поземления имот и са загробени. По информация от общината ПРЗ са заровени през 1999 г. в бетонна щерна за бордолезов разтвор, покрита са с бетонна плоча и затрупана с пръст. 

Количествата пестициди по данни на общината са 15 000 кг смесени ПРЗ с неустановен състав и произход.

"Ролята на ВАП е да види начина, по който се изпълняват указаните действия, от една страна. От друга, тук е и наблюдаващият прокурор, който да извърши лична проверка, за да може да е на терен и да възприеме конкретно обстановката и при решаване на преписката да формира най-правилен избор за действителното фактическо положение. Целта на проверката е да се обезопасят тези места, така че да не създават опасност за живота и здравето на гражданите", заяви зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.

При проверката на обекта в село Радомирци е установено, че той се намира на територията на бивш стопански двор, на около 100 метра от напорен резервоар за питейно-битово водоснабдяване. По информация на кмета на селото негодните за употреба ПРЗ са събрани, завити с полиетилен и загробени в основите на срутилия се склад.

Количествата пестициди са около 4000 кг смесени ПРЗ, с неустановен състав и произход.

"Предстои да се установи колко са и къде се намират обектите със заровени пестициди, какво е състоянието им и и количеството заровени ПРЗ, както и каква процедура, колко време и какви средства ще са необходими, за да бъдат обезопасени и да не се създава никаква опасност, както за замърсяване на водоизточници, така и да няма остатъци в почвата, които да създадат опасност за здравето и живота на хората", допълни Десислава Пиронева.

"Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад. Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата", обясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови