19 души, работили в незаконни цигарени фабрики, застанаха пред съда

OFFNews 27 август 2018 в 21:23 1602 0

19 души, които са работили в незаконни цигарени фабрики, се изправиха днес пред Районния съд в Пловдив, който трябва да определи мярката им за неотклонение.

Сред тях има четири жени, две от които майка и дъщеря, съобщава БГНЕС.

Те са работили в четирите незаконни цигарени фабрики, разкрити наскоро в страната - по една в Тутракан и Горна Оряховица и две в Петрич.

Част от хората са транспортирали продукцията.

По-рано, представяйки обвинението, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов очерта картината, при която тези хора са работили. Това са все работници с опит в тютюнопроизводството, останали без работа при закриване на тютюневи фабрики. Те са били превозвани в коли със затъмнени стъкла, за да не знаят къде отиват.

Работили са на смени по 15 дни месечно в условията на пълна секретност – прозорци или са липсвали, или са били затъмнени. Нямали са право на връзка със семейството си, във фабриките, оборудвани с най-модерна техника и базирани в изоставени цехове или военни поделения, са живели без право да излизат. За целта е имало спални помещения, столова, фитнес.

За работата си хората са получавали по 1500 лв. месечно. По закон престъплението им може да бъде наказано със затвор до 8 години. Всички те са обвиняеми за държане на акцизни стоки. Сред задържаните, които днес очакват мярката на неотклонение, няма собственици на фабриката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!