14 784 лева държавни пари е струвала молитвената закуска на Гешев в САЩ

OFFNews 17 май 2023 в 18:27 6202 4

 Иван Гешев

Снимка prb.bg

Иван Гешев

През февруари тази година главният прокурор Иван Гешев е използвал охрана при пътуването си до САЩ с държавни средства на стойност 14 784,39 лева. В тази сума са включени самолетни билети, хотелско настаняване, дневни пари, медицински застраховки и снимки за визи.

Това става ясно от отговор на Националната служба за охрана до депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по повод присъствието на Гешев на 71-та годишна Национална молитвена закуска във Вашингтон.

Ивайло Мирчев попита по Закона за достъп до обществена информация дали Гешев е бил в отпуск, дали са били командировани служители на НСО и какви разходи са направени за тяхната командировка. Тогава НСО не е отговорило.

Три месеца по-късно на същите въпроси, но зададени от Мирчев като депутат от "Продължаваме Промяната - Демократична България", НСО вече отговаря.

Според отговорите на началника на НСО Емил Тонев, в службата не разполагат с официална информация дали Гешев е бил в отпуск при посещението си в САЩ в началото на годината. Въпросът е важен, защото има отношение към това защо Гешев ползва охрана на НСО в чужбина и кой плаща за нея, обясни Мирчев.

Според заместника на главния прокурор Красимира Филипова в периода 30.01-07.02.2023 г. Иван Гешев е бил в отпуск, посещението му в САЩ не е финансирано със средства от бюджета на бълграската прокуратура.

Според закона за НСО, на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -529

  4

  6екеr4о

  18.05 2023 в 15:34

  Мила моя Планино,

  Вие очевидно имате безкрайно развинтена фантазия, оприличавайки Каскета на Фалос. На мен той повече ми мяза на плешива/миризлива дарадонка от едро чифтокопитно!?

  А и публичните му изяви винаги са ми нашепвали същото...

  1010

  3

  Mounted Archer

  17.05 2023 в 21:02

  Нека да уточним - парите не са държавни (държавата не произвежда нищо, за да плаща данъци към бюджета), а на данъкоплатците. И така, подобният на фалос индивид, наречен главен прокурор, се поразходи до Америка за сметка на само 15 бона от парите на българските данъкоплатци. Нищо работа!

  688

  2

  jorj

  17.05 2023 в 19:57

  Стига просташки стати за охлюви! По-просташка технология за отстраняването му от страна на приятелите му от ГЕРБ, неможе да се измисли! В секундата, която Габриел каза, че уронва.......стана невъзможно съставянето на правителството на ГЕРБ! На българите е важно спасяването на Европейска България, а не спектакъл на Болшой театър в изпълнение на ВСИЧКИТЕ НИ ПОЛИТИЧЕСКИ АКТЬОРИ!
  Времето на болшой театър изтече и всеки който иска да го играе или гледа ще плати висока цена.

  929

  1

  Diogen

  17.05 2023 в 19:35

  Ха-ха-ха, това са джобни пари за Каскета. Той е милиционерски лорд.

   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews