Първият сгъваем смартфон в света вече е факт

OFFNews 10 януари 2019 в 19:39 2545 0

За сгъваемите смартфони се говори от години, но едва сега те започнаха да се появяват наистина. Китайската компания Royole показа FlexPai. Това се случи на събитието Consumer Electronic Show (CES) в Лас Вегас. Това, което може да се каже най-напред за този нов вид смартфони е, че е трудно да се прецени дали е смартфон или таблет. А може би и двете едновременно?

FlexPai е с размерите на 7.8 инчов таблет, който с елегантна извивка се прегъва през средата. Когато е прегънат придобива размерите на стандартен смартфон. Операционната система на устройството е Water OS, която обаче „под капака“ си е Android 9.0. Тъй като сгъваемостта предполага различни ъгли и ориентации на изгледа, ОС е много добре пригодена към тяхното визуализиране. Самият дисплей е AMOLED технология (active-matrix organic light-emitting diode).

Ако живеете в САЩ можете да се сдобиете с developer версия на устройството, която към момента струва около $1300. Въпреки, че се рекламира като смартфон и може да се използва като пълноценен такъв, към момента по-доброто му предназначение е на таблет, тъй като когато е в сгънато положение се превръща в едно сравнително дебело устройство или поне по-дебело от дебелината с която сме свикнали при стандартните смартфони. Това може да го направи неудобен за употреба, когато е прегънат. От друга страна в сгънато положение е значително по-удобен за носене, отколкото когато е разгънат в положение на таблет.

При всички положения обаче иновацията е впечатляваща, а това, което впечатлява допълнително е, че тя не идва от някой от „обичайните заподозрени“: Apple или Samsung. Дали обаче технологията има бъдеще – това ще реши пазарът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови