Нова придобивка за гражданите на Бургас с VIVACOM

Пилотният проект Умен паркинг поетапно ще обхване всички паркоместа на града

OFFNews 09 ноември 2018 в 15:09 881 0

Жителите и гостите на Бургас вече могат да се възползват от система за умно паркиране в града.

Проектът Smart parking е по инициатива на Община Бургас и е реализиран от VIVACOM. Той дава възможност за преброяване на свободните паркоместа в „синята зона“ за платено и почасово паркиране в централната част на града. Пилотната фаза вече работи за 30 паркоместа, разположени по ул. „Конт Андрованти“, ул. „Тракийска“ и ул. „Фердинандова“. „По този начин ще се въведе иновативна и развиваща се във времето възможност за оптимизиране на процеса на паркиране. Същевременно ще се намали драстично безцелния „паразитен“ трафик за търсене на свободни места, което ще редуцира вредните емисии в центъра на града“ – обяснява Никола Гечев, директор Корпоративни продажби VIVACOM.

Как работи системата – на всяко едно паркомясто в пилотната зона в асфалта се вгражда датчик, който чрез LoRaWAN мрежата на телекома отчита в реално време дали върху мястото има паркиран автомобил. Датчиците представляват херметично затворени кутии с батерия, която е с над 7 години живот. Това предполага лесна поддръжка и дълготрайна експлоатация.

В допълнение, от двете посоки на влизане/излизане в зоната се монтират и две информационни табла, които показват динамична информация в реално време за броя свободните паркоместа.

Благодарение на специализиран софтуер умната система за паркиране обединява информацията от всеки един датчик, отчитайки в реално време свободните и заетите паркоместа. Системата може да алармира при надхвърлено разрешено/платено време за паркиране. Тя има и специална функционалност на мобилното приложение, което може да осигурява по-голямо удобство за осъществяване и на плащанията за почасово паркиране.

И още един плюс на системата – събраната информация ще може да бъде предоставяна на заинтересованите оторизирани институции, както и на фирми, които имат желание да разработват нови мобилни и уеб апликации с информация за града.
С реализирането на проекта Smart parking VIVACOM затвърждава лидерството си в областта на умните решения за съвременния град. Компанията продължава да предоставя висококачествени технологични услуги в полза на всички граждани на умния град, стъпвайки на своя опит и отчитайки реални ползи за клиентите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови