Какво ни впечатли в областта на технологиите през 2014

Ваня Милева 31 декември 2014 в 18:35 5751 0

Тази изминаваща година бе вълнуващо време, изпълнено с внушителни пробиви в науката. Не по-малко впечатляващи са и постиженията в технологиите. Решихме да ви припомним за някои от тях:

Инженери направиха голяма стъпка към използването в компютрите на светлина вместо проводници

Екип от Станфорд проектира и конструира силициева структура във формата на призма, която може да раздели лъч светлина на отделните й цветове и да ги пречупи под прав ъгъл.

Научната разработка, наречена от авторите си "оптична връзка", може да доведе до ново поколение компютри, които да осъществяват пренос на данни с помощта на оптика вместо електрически кабели. Станфордските инженери са гравирали парче силиций с размерите на осем микрона, подобно на баркод. Благодарение на това лъч светлина с две различни дължини на вълните, преминаващ през устройството, ще се отклонява встрани, образувайки Т-образна форма.

Физици постигнаха свръхпроводимост при стайна температура

Физици от Института "Макс Планк" в Хамбург, подкрепени от международен екип, са успели да постигнат свръхпроводимост без охлаждане за кратък интервал време, използвайки инфрачервени лазерни импулси. Тяхното постижение ще помогне за получаването на материали, които стават свръхпроводими при значително по-високи температури, отколкото бе достъпно досега. Това е пробив за тази технология, който разкрива нови примамливи възможности за приложение на свръхпроводимостта.

Изследователи постигнаха "Светия Граал" на дизайна на батериите: Стабилна литиево анодна батерия 

Дните на резервните батерии и на зарядните устройства за лаптопи може скоро да приключат, благодарение на новия пробив на изследователите от университета в Станфорд, които миналото лято създоха това, което се смята за "Светия Граал" на дизайна на батерията: Литиево- анодна батерия. Литият, благодарение на малкото си тегло и висока плътност има най-голям потенциал за постигане на идеалната батерия, но анод от чист метален литий много бързо деградира. Учените от Станфорд решават проблема с покритие от революционния въглероден материал графен.

Нови слънчеви панели ще произвеждат 3 пъти повече ток от сегашните

Австралийски учени от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) са успели да преобразуват почти 50% от падащата светлина върху слънчевите панели в електричество, поставяйки по този начин нов рекорд в повишаване на ефективността на фотосоларните панели.

3D-холограми от ултразвук могат да се пипнат

Учени от Университета в Бристол създават 3D хаптични (haptic), тактилни (осезаеми) обекти във въздуха, които оказват съпротива при натиск от пръстите и дланите на потребителя. В резултат се създава усещане за допир с реален предмет. Това е иновативна технология за обратна сензорна връзка с помощта на ултразвукови вълни, които са насочени към проектиращо устройство. 

3D-принтер печата био-електронни части

С 3D принтер вече може да се направи прототип или резервна част от метал или полимер. Изследователи от университета в Принстън направиха важна стъпка към разширяване на потенциала на технологията като разработиха начин за печат на функционираща електронна схема от полупроводници и други материали. Усъвършенстван е начин да се съчетават електроника с биосъвместими материали и дори жива тъкан. Това ще даде възможност за производство на нови импланти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови