Как български телеком се нареди сред най-добрите работодатели в Европа?

OFFNews 16 февруари 2024 в 15:55 584 0

Yettel
Yettel.

Могат ли българските работодатели да се мерят с европейските? Един от отговорите на този въпрос идва от независимата международна организация Top Employers Institute, която ежегодно отличава най-добрите работодатели в цял свят.

През последните години място сред тях намират и български компании от различни сектори. За първи път в края на 2023 г. това признание получи и български телеком. Yettel стана първият мобилен оператор в България, заслужил престижния сертификат Top Employer заради високото качество на работодателските си практики.

В началото на 2024 г. институтът обяви тазгодишните сертифицирани компании, като българската телеком индустрия отново бе представена единствено от Yettel. Така телекомът затвърди позицията си на Top Employer у нас.

В десет категории по-добри от Европа

През 2024 г. общо 60 са телеком компаниите в Европа, получили сертификата Top Employer. Според данните на Top Employers Institute, Yettel не само се нарежда сред тях, но в десет области постига резултат, който е над средното за телеком бранша в Европа. Сред тях са стратегия за хората в съответствие с бизнес стратегията, работна среда, работодателска марка, ангажиране на служителите с устойчивото развитие и др.

Най-голяма преднина компанията отбелязва в областта „Многообразие, равенство и приобщаване“. В нея телекомът постига резултат от 90,74%, което е със 17% над средното за сектора в Европа. Другите две категории, в които българският оператор се представя по-добре от останалите телекоми в Европа, са мисия и ценности и благополучие на служителите. При първата Yettel постига резултат от 100% – с 14% над средното за бранша, а при втората – 81,49%, което е с 10,28% над средното за сектора.

Шестмесечен независим одит

Сертификацията по Top Employer не се получава лесно. Зад нея стои 6-месечен задълбочен и независим одит, при който се оценяват HR политиките в шест основни области – управление на хора, работна среда, привличане, развитие, ангажиране, култура и ценности. За целта HR екипът и други отдели в Yettel отговарят на близо 300 въпроса.
Yettel постига общ резултат от 82,73%, като в четири ключови области има максимум резултат от 100% – стратегия за хората и нейното съответствие с бизнес стратегията, организационна промяна, мисия и ценности, етика и интегритет.

Признание отвътре

Високата международна и независима оценка се потвърждава и отвътре. Всеки месец Yettel провежда вътрешно проучване сред своите над 1900 служители. То има за цел да измери ключови показатели като ангажираност, удовлетвореност и др.

Според годишните резултати за 2023 г. индексът за ангажираност и удовлетвореност с работната среда се равнява на 88 от общо 100 пункта, а 93% от участвалите попадат в най-желаната за всеки работодател категория служители – “щастливи и ангажирани”.

Допълнително признание е, че с три пункта – до общо 59, се е покачил показателят eNPS (Employer Net Promoter Score). Той отразява готовността на служителите да препоръчват на свои близки и познати Yettel по четири параметъра – продукти, екип, компания и работодател. За сравнение – стойност на eNPS над 40 се смята за отличен.
Така международното признание Top Employer получава и своето най-ценно потвърждение – това на хората, които работят в Yettel.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки